Sztrájkkal tiltakoznak a spanyol taxisok az Uber ellen

Madrid, 2017. november 29. Sztrájkoló taxisofőrök tüntetnek az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen Madridban 2017. november 29-én. (MTI/EPA/JJ Guillen)
Vágólapra másolva!
Huszonnégy órás sztrájkkal tiltakoznak a spanyol taxisok az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen.
Vágólapra másolva!

A munkabeszüntetés szerda reggel hat órakor kezdődött és csütörtök reggel hat óráig tart a legnagyobb spanyol taxis szakszervezetek felhívására.

Madrid belvárosában délelőtt több ezer taxis vonult a parlament alsóházának épülete elé, követelve működésüket védő intézkedések meghozatalát,

a VTC-engedéllyel rendelkező sofőrökkel szemben.

Madrid, 2017. november 29. Sztrájkoló taxisofőrök tüntetnek az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen Madridban. Forrás: MTI/EPA/EFE/Jj Guillen

A VTC-engedély az előre megrendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott személyszállító járművek (Uber, Cabify) közlekedésének alapfeltétele Spanyolországban, a jelenlegi jogszabályok szerint 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehetne kiadni.

A spanyol fejlesztési minisztérium 2017 november 2-i adatai szerint a dél-európai országban

mintegy 64 500 érvényes engedéllyel rendelkező taxis és 6421 VTC-sofőr dolgozik.

A szakszervezetek kifogásolják, hogy a törvényi előírást jóval meghaladja a kiadott VTC-engedélyek száma. Továbbá nehezményezik azt is, hogy

a spanyol legfelsőbb bíróság újabb 10 ezer ilyen engedély kiadásáról szóló ítéletet hozott a közelmúltban.

Madrid, 2017. november 29. Forrás: MTI/EPA/EFE/Jj Guillen

Az érdekképviseletek szerint mindez hátrányosan érinti a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. A tüntetők közül többen például arra panaszkodtak az újságíróknak, hogy

a rájuk háruló adóterhek nagyobbak, és ezért nem tudnak versenyképesebb, alacsonyabb árat nyújtani.

Uber és Cabify viszont úgy gondolja, az utasoknak joguk van ahhoz, hogy választhassanak a különböző közlekedési formák közül.

Az illetékes spanyol szaktárca most jövő év elejére ígéri egy olyan rendelet megszületését, amely a jelenleginél jobban biztosítja a kiegyensúlyozott és rendezett együttélését a két típusú szolgáltatás között.