Rengeteg kisgyereket és nőt zaklattak szexuálisan egy kis faluban

2017.11.29. 14:14

Több évtizeden keresztül erőszakoltak meg nőket, gyerekeket és férfiakat is egy kis norvég faluban. Már most több mint 150 esetről tud a rendőrség, de ennél egészen biztosan több történt, és az esetek jelentős része valószínűleg soha nem derül ki. 

A Norvég rendőrség több mint 150 esetben nyomozott szexuális zaklatás és gyermekek ellen elkövetett erőszak miatt a Tysfjord-i községben ami Norvégia északi részén Lappföldtől nyugatra van, és ahol alig kétezren élnek. A kis közösségben hatalmas döbenetett okozott a nyomozás eredménye.

Az ügy rámutatott a nemzeti hatóságok és a bennszülött számi közösség közötti, hosszú távú bizalmatlanságra is.

A legtöbb áldozat és gyanúsított is a számik közül került ki.

A Verdens Gang nevű újság írt először arról, hogy 11 férfi és nő vallotta, hogy korábban szexuálisan zaklatták. A legfrissebb rendőri jelentés szerint azonban már 82 áldozatról számol be, az áldozatok között van négy- és hetvenöt éves is.

92 gyanúsítottja van az ügynek. Sokan, 70%-uk számi és a konzervatív evangélikus ébredés mozgalom tagja.

Két embert a bíróság már elítélt. Összesen tíz esetben tudták bizonyítani a vádakat. A rendőrségi aktákban szereplő 151 szexuális zaklatási ügy - 43-at kiskorú ellen követtek el - egészen 1953-ig nyúlik vissza.

A rendőrségnek nincs oka azt hinni, hogy az etnikai hovatartozás vagy a vallási meggyőződés magyarázata a támadásoknak"

- mondta Tone Vangen rendőrnyomozó egy sajtótájékoztatón.

De hangsúlyozta, hogy bizonyos "mechanizmusok" ebben a közösségben "megnehezítették a nyomozást". Azt mondta, hogy néhány gyanúsított a bűnbánatért a valláshoz fordult a rendőrök helyett.

A számi népesség száma becslések szerint 40 000 és 60 000 között van Norvégiában, de ezt a számot nehéz pontosan megmondani a migrációs áramlások és az etnikai keverékek miatt.