Megint rénszarvasokat gázolt el egy tehervonat Norvégiában

2017.11.29. 20:12

Újabb 17 vonuló rénszarvassal végzett száguldó tehervonat szerdán Norvégiában, miután a napokban több mint száz állat pusztult el hasonló balesetben.

A Bane NOR norvég vasúttársaság bejelentette, hogy 25 kilométer hosszan kerítést épít ott, ahol a legtöbb baleset történt, és meghosszabbít egy már korábban épített, ám túl rövid kerítést. Az építés költségeit 34 millió koronára becsülik.

Thor Braekkan, a vasúttársaság munkatársa elmondta, hogy az újabb baleset mintegy 20 kilométerre délre történt attól a helytől, ahol szombaton 65 rénszarvast ütött el egy vonat. "Leszakadt fejeket és végtagokat láttam" – mondta Jonas Paulsen, aki a tetemek eltakarításában vett részt.

A vonatok sebességét azonnal lecsökkentették egy 32 kilométeres szakaszon Norvégia leghosszabb vasúti vonalán Trondheim és Bodo között. Korábban a sebességet csak egy két kilométeres szakaszon redukálták.

November 22. és 25. között nyolc alkalommal történt vonatbaleset, amelyek során 110 állat pusztult el.2013 óta összesen 3372 rénszarvas, birka és jávorszarvas pusztult el a vasúttársaság 729 kilométeres vonala mentén.

Siri Martinsen, a NOAH norvég állatvédő csoport vezetője az NRK norvég közszolgálati adónak nyilatkozva azt mondta, ha újra és újra megtörténik több éven át, talán nem elég csak utólag megbánni. Panaszt fognak benyújtani a rendőrségen, hogy biztosan legyen valaki, akit felelősségre vonnak.

Norvégia nagyjából 250 ezer, részben háziasított rénszarvasnak ad otthont, és az állatok többsége az ország távoli északi területein él. Az év ezen időszakában a pásztorok a téli legelőterületek felé terelik a rénszarvasokat. Az út mindig veszélyes, sok állatot elgázolnak autók, vonatok, vagy vízbe fulladnak.

A múlt szombati tragédiát követően a dokumentumfilmes Jon Erling Utsi készített felvételeket a véres hóban fekvő rénszarvastetemekről. Utsi szerint a legborzasztóbb azoknak az állatoknak a látványa volt, amelyek nem pusztultak el a balesetben, hanem fájdalmak közepette feküdtek több kilométer hosszan a sínek mellett. Ezeknek a súlyosan sérült példányoknak egy részét le kellett lőni.

A pásztorok már kérték a vasút üzemeltetőjét, hogy emeljen kerítést a sínek mellett, ám pénz híján erre eddig nem került sor.