Életfogytiglanra ítélték a diktatúra 29 katonatisztjét Argentínában

2017.11.30. 07:30

Életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki egy Buenos Aires-i bíróság szerdán 29 egykori katonatisztre az argentin katonai diktatúra idején 1976-83 között általuk elkövetett emberiesség elleni bűntettekért.

Az elítéltek között volt fregattkapitányok is vannak, mint a "halál szőke angyalaként" hírhedtté vált Alfredo Astiz, Jorge "Tigris" Acosta és az egykor Serpico néven emlegetett Ricardo Cavallo. Ők a már korábban kapott életfogytiglani szabadságvesztésüket töltik.
Az öt éve kezdődött óriásperben 52 volt katona és titkosszolgálati ügynök, valamint néhány civil ült a vádlottak padján.A bíróság csaknem 800 tanút hallgatott meg a haditengerészet egykori műszaki iskoláján (ESMA) történt eseményekről, ahol a börtönné és kínzóközponttá alakított épületegyüttesben illegálisan tartották fogva, kínozták és gyilkolták meg a diktatúra ellen hangjukat felemelő embereket.

Emberi jogi csoportok becslései szerint mintegy 5000 ember vetettek az ESMA börtöneibe, és a foglyok közül alig 250-en élték túl a szörnyű megpróbáltatásokat.Tizenkilenc vádlottat 8-25 év börtönre ítéltek. Hat embert mentettek fel, köztük Juan Alemannt, a diktatúra egyik pénzügyminiszterét, és annak a néhány civilnek az egyikét, akiket a jogsértések kitervelésével vádoltak.

A vádak részét most először képezték az egykor "haláljáratok", amikor repülőgépekről élve dobtak foglyokat a tengerbe a Río de la Plata öbölben. Az ESMA-ban született gyermekeket elvették szüleiktől és katonacsaládok fogadták örökbe, megfosztva őket személyazonosságuktól.

Az argentin igazságszolgáltatás 2011-ben már kiszabott életfogytiglani büntetéseket 16 egykori katonatisztre az ESMA-ban elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekért.
A hét évig tartó katonai diktatúra idején becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg Argentínában.