Ismét ballisztikus rakétát lőttek ki a jemeni síita lázadók Szaúd-Arábia területére

HÁDI, Abed Rabbo Manszúr Jemeni polgárháború - Légicsapás
A jemeni fővárosban, Szanaában füst száll fel egy találatot ért épületből, miután a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség gépei sorozatos légicsapást mértek a síita húszi lázadók állásaira.
Vágólapra másolva!
A kilőtt rakéta "eltalálta katonai célpontját" Szaúd-Arábiában - közölték a húszik a lázadók által működtetett el-Maszira televízióban.
Vágólapra másolva!

- közvetítette a húszik üzenetét az el-Maszira.

A húszi vezetés korábban további rakétatámadásokkal fenyegette meg Rijádot a Jemen elleni blokádja miatt. A szunnita olajmonarchia légvédelmi ereje azonban azt közölte, hogy sikeresen elfogták a rakétát - tudatta a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió.

A jemeni fővárosban, Szanaában füst száll fel egy találatot ért épületből, miután a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség gépei sorozatos légicsapást mértek a síita húszi lázadók állásaira Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

A húszik november elején lőttek ki ballisztikus rakétákat a vahhábita királyság irányába, de

a szaúdiak időben megsemmisítették őket.

A jemeni felkelők a támadást azzal indokolták, hogy a Szaúd-Arábia vezette, a jemeni háborúba beavatkozó arab koalíció blokádjára adtak választ. Rijád azonban megtorlásként megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, és

bombázta a felkelők kezén lévő fővárost, Szanaát.

A koalíció szerint a ballisztikus rakétát a húszik Irántól kapták, vagy legalábbis Teherán segítségével fejlesztették ki, magas rangú szaúdi tisztségviselők pedig "háborús cselekedet" elkövetésével vádolták meg a perzsa államot.

Rijád - feltehetően nemzetközi nyomásra - a hétvégén lazított a blokádon,

szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához

a humanitárius katasztrófa szélére sodródott Jemenbe. A húszik újabb ellenséges lépése miatt azonban felmerül annak veszélye, hogy Szaúd-Arábia ismét megtorló intézkedéseket fog hozni - vélik megfigyelők.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

945 ezren betegedtek meg a kolerajárványban Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Jemen folyamatosan humanitárius katasztrófával néz szembe azóta, hogy az arab koalíció beavatkozott a 2014-ben kirobbant konfliktusba. Az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól a háború sújtotta országban, közülük

hétmillió már gyakorlatilag éhezik.

Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg.

A jemeniek szenvedését az is súlyosbíthatja, hogy értesülések szerint a húszik és szövetségeseik, az Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők összecsaptak Szanaában, miután - egyelőre nem teljesen tisztázott okokból - elmérgesedett egy vita az érintett felek között.