Bíróság elé áll a férfi, aki a Bataclan elleni merénylet túlélőjének adta ki magát

religion Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 12, 2016 shows a French policeman standing guard in front of the Bataclan concert hall in Paris during the concert by British musician Sting to mark the first anniversary of the November 13 Paris attacks. France suffered its worst terror attack when 130 people died in a string of bombings and shootings at the Bataclan concert hall and several bars and restaurants in Paris, and at the stadium in Saint-Denis on November 13, 2015. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vágólapra másolva!
A 29 éves francia férfi azt állította, hogy rálőttek, de végül egy terhes nő lett az áldozat. Kártérítést kért, de a nyomozóknak csak egy évvel a terrortámadás után kezdett gyanús lenni. Kiderült ugyanis, hogy nem volt terhes nő a merénylet áldozatai között.
Vágólapra másolva!

Csalási kísérlet vádjával megkezdődött pénteken a férfinak a pere a Párizshoz közeli Versailles büntetőbíróságán, akiről azt gyanítják, hogy hazudott, amikor a francia sajtóban azt állította: a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő iszlamista merényletek túlélője.

A mentős végzettségű Cédric Rey számos televízióban és lapban részletesen elmesélte, hogy a terrortámadások estéjén a Bataclan teraszán tartózkodott két barátjával, amikor meglátta a dzsihadistákat.

Az átélt sokkra hivatkozva

a férfi több hét betegszabadságot vett ki,

majd Franciaország jelképét, egy Marianne-t tetováltatott a karjára, amely mellé a támadások dátumát íratta. Tavaly kártérítésért folyamadott a terrorizmus áldozatainak alapjához, és

egyéb pénzügyi csalásokat is megpróbált elkövetetni arra hivatkozva, hogy túlélő.

A kártérítési alapokból végül azért nem részesülhetett, mert nem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy a helyszínen tartózkodott a merényletkor.

2015. november 13-án 130-an haltak meg a Bataclan elleni terrortámadásban Forrás: AFP/Philippe Lopez

A nyomozók a merénylet után egy évvel kezdtek gyanút fogni, miután a férfi nem tett feljelentést, azaz nem szerepel a merényletsorozat miatt előkészítés alatt álló per felperesei között, s a Bataclannál történt támadásról elmeséltekben

több részlet is gyanúra adott okot.

Például az, hogy egyetlen terhes nő sem halt meg a merényletben.

A férfi mobiltelefonjának vizsgálata után kiderült, hogy a gyanúsított 2015. november 13-án

a merénylet időpontjában a Bataclantól harminc kilométerre volt,

s csak éjfél fele látták a környéken.

Amikor Cédric Rey októberben értesült arról, hogy keresi a rendőrség, azonnal jelentkezett kihallgatásra, amelynek során őrizetbe vették, miután elismerte, hogy hazudott.

Csalási kísérlet miatt a gyanúsított öt év börtönbüntetéssel sújtható. A két évvel ezelőtti párizsi merényletsorozat óta hét embert ítéltek el hasonló bűncselekmények miatt.