Magyar iskolaválasztási kampány indul a Felvidéken

2017.12.01. 04:43

A karácsony előtti hetekben indítja Felvidéken a magyar iskolaválasztási kampányát a Rákóczi Szövetség - közölte a szervezet.

Mint írták, több mint 14 ezer felvidéki óvodás kapja meg a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját, amely a nagycsoportosok számára iskolakezdéshez hasznos tárgyakat, a kisebbek számára egyebek mellett népmesés CD-lemezt rejt. Mindannyian megtalálják csomagjukban a magyar iskolaválasztás fontosságát hangsúlyozó, szüleik számára írt levelet is.

Kitértek arra is: a tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt további 6500 magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küld ajándékot a szövetség Kárpát-medence szerte, szintén a szüleiknek szóló levéllel együtt.

A magyar iskolaválasztási kampány célja, hogy racionális érvekkel meggyőzze a határon túli magyar családokat arról, gyermekük felnőttként remélt boldogulása és a magyar közösség hosszú távú megmaradása szempontjából az a leghelyesebb, ha magyar és nem államnyelvű iskolát választanak gyermeküknek. A külhoni magyar iskolák többlettudást nyújtanak, hiszen a magyar nyelv és kultúra mellett magas szinten biztosítják a többségi nemzet nyelvének és kultúrájának oktatását is - rögzítették.

Az iskolaválasztási kampány érinti a teljes Felvidéket, ahol 4100 iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg, továbbá a kárpátaljai Felső-Tisza vidéken 200, a partiumi Bihar megyében 1400, Désen és régiójában 70, a dél-erdélyi Fehér megyében 75, Tordán és környékén 50 Temes megyében 150, a vajdasági szórványban 500, Horvátországban és a Muravidéken 30-30 magyarul beszélő óvodást - közölték.