Rendkívüli állapotot vezettek be Hondurasban

vote Horizontal Supporters of Honduran presidential candidate for the Opposition Alliance against the Dictatorship coalition, Salvador Nasralla, clash with soldiers and riot police near the Electoral Supreme Court (TSE), as the country waits for the final
Szélesebb jogköröket kap a hadsereg és a rendőrség
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot vezetett be péntek éjjel Hondurasban a kormányzat, miután a múlt hét végi elnökválasztást helyenként zavargásokkal is kísért tiltakozó akciók követték. A döntés az alkotmány részleges felfüggesztését is jelenti, továbbá azt, hogy a hadsereg és a rendőrség szélesebb jogköröket kap a zavargók elleni fellépésre.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi választások eredményeinek feldolgozása nagyon lassan halad, és az ellenzék csalással vádolta meg a jelenlegi vezetőket. Salvador Nasralla ellenzéki vezető nemrégiben közölte, hogy nem ismeri el a választás eredményét, egyebek között azért, mert a voksolás után aláírás nélküli szavazatokat regisztráltak a rendszerben.

Nincs még végeredmény

Korábban általában öt órán belül megvolt a végleges eredmény, most azonban még pénteken is csak a szavazatok nem egészen 95 százalékának összeszámolásánál tartottak. Eszerint Juan Orlando Hernández jelenlegi államfő vezet a voksok 42,92 százalékával, míg Nasralla 41,42 százalékot szerzett. A választási bizottság jelezte, hogy tervei szerint szombaton befejezik a számlálást.

A 49 éves, konzervatív Hernández annak ellenére jelöltette magát, hogy az alkotmány tiltja újraválaszthatóságát. A 64 éves, műsorvezetőként dolgozó Nasralla a balközép jelöltje, és két ellenzéki párt, valamint Manuel Zelaya 2009-ben megbuktatott elnök támogatását élvezi.

Szélesebb jogköröket kap a hadsereg és a rendőrség Forrás: AFP//Orlando Sierra

A most bejelentett intézkedéseket a kormányzat a választás utáni erőszakkal és vandalizmussal indokolta. Ennek megakadályozására a hatalom felhatalmazást adott a hadseregnek és a rendőrségnek az erőteljesebb fellépésre.

A választás után a tüntetők egyebek között a közlekedés akadályozásával tiltakoztak a csalások ellen. Egyes helyeken gyújtogatás is volt, amit a kormányzat szintén a tüntetők számlájára ír.
Hondurasban az elnökválasztás egyfordulós.