Abu-Dzabi cáfolja, hogy támadás érte volna egyik épülő atomerőművét

Solar Impulse
Abu-Dzabi cáfolja, hogy a jemeni húszi lázadók robotrepülőgépet lőttek volna ki egy épülő atomerőművére.
Vágólapra másolva!
Cáfolta vasárnap az Egyesült Arab Emírségek azt, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók robotrepülőgépet lőttek volna ki egyik, Abu-Dzabiban épülő atomerőművére.
Vágólapra másolva!

A WAM állami hírügynökség a Twitteren közzétett jelentésében idézte az emírségek rendkívüli helyzetekkel és válságkezeléssel foglalkozó hivatalát, amely szerint

az ország légvédelmi rendszere képes elhárítani bármifajta hasonló fenyegetést, és az al-Baraka atomerőmű minden tekintetben biztonságban van.

Abu-Dzabi cáfolja, hogy a jemeni húszi lázadók robotrepülőgépet lőttek volna ki egy épülő atomerőművére. (képünk illusztráció) Forrás: © Solar Impulse

Az Irán által támogatott síita húszi lázadók tévéje vasárnap internetes oldalán közölte, hogy a csoport robotrepülőgépet lőtt ki az Abu-Dzabi emírség nyugati sivatagos területén épülő al-Baraka atomerőműre.

Bizonyítékokat erről nem szolgáltatott, és az emírségekből sem érkeztek hírek rakéta becsapódásáról.


Idén már másodszor fordul elő, hogy a húszik azt állítják, rakétát lőttek ki az emírségekre.

A Kepco dél-koreai vállalat a tervek szerint 2018-ban fejezi be és állítja üzembe az Abu-Dzabiban épülő atomerőmű első reaktorát a négy közül.


Az Egyesült Arab Emírségeknek, akárcsak az Egyesült Államokkal szövetséges többi Öböl-menti arab országnak, Patriot típusú légvédelmi rendszere van, amely képes ballisztikus rakéták elhárítására is, de a nagy magasságban repülő célpontok megsemmisítésére alkalmas THAAD rakétákkal is rendelkezik.

A húszik november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre, de a szaúdi légvédelem megsemmisítette azt.

A jemeni felkelők a támadást azzal indokolták, hogy ezzel adtak választ a Szaúd-Arábia vezette, a jemeni háborúba beavatkozó arab koalíció blokádjára . A koalícióban az Egyesült Arab Emírségek is részt vesznek.

Rijád megtorlásként megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, és bombázta a felkelők kezén lévő fővárost, Szanaát.

Jemeni férfi fényképezi magát a szaúdi válaszcsapásban megsemmisült egyik épület maradványainál Szanaában 2017. november 5-én. Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Az arab koalíció szerint a húszik Irántól kaptak ballisztikus rakétát, vagy legalábbis Teherán segítségével fejlesztették ki, magas rangú szaúdi tisztségviselők pedig háborús cselekedet elkövetésével vádolták meg a perzsa államot.


Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, és csak rontott a jemeniek életkörülményein.