Seehofer megy, Söder jön

Vágólapra másolva!
Finisbe ért a német parlamenti választások óta tartó átrendeződés a bajor CSU-nál, a keresztényszocialisták új miniszterelnökkel próbálnának túllendülni a gyenge szereplésen. Horst Seehofert az eddigi pénzügyminiszter, Markus Söder váltja 2018-tól. A 2008-tól regnáló Seehofer pártelnök marad.
Vágólapra másolva!

Az eddigi bajor pénzügyminiszter, Markus Söder váltja a kormányfői székben Horst Seehofert 2018-tól - jelentette be az erről szóló frakciószavazás után Thomas Kreuzer, a CSU frakcióvezetője. A 101 fős tagság egyhangúan választotta meg az 50 éves Södert utódnak.

Erding, 2015. október 10. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke beszédet mond a CSU menekültügyről tartott konferenciáján Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

A döntést a párt december közepi kongresszusán, más személyi változásokkal együtt még megerőstik, biztosnak látszik azonban, hogy

Horst Seehofer a CSU elnöke marad.

Söder ma úgy nyilatkozott, hogy általános örömöt érez érez a fejlemények kapcsán, egyúttal azzal is tisztában van, hogy komoly feladatok előtt állnak. Jövőre tartományi választásokat tartanak Bajorországban.

- fogalmazott. Hozzátette, hogy a megtett lépéseket a CSU-közösség érdemének tekinti, szerinte csapatban játszottak. Erre utal, hogy a mai voksolást megelőzően Seehofer együttműködést ajánlott Södernek, holott korábban kifejezetten feszült viszony volt kettejük között. A frakciótagok állva tapsoltak a bejelentést követően.