Meghalt I. Mihály, volt román király

Horizontal Former King of Romania Michael I salutes the audience at the Elisabeta Palace in Bucharest on November 8, 2013. Michael of Romania (92) who was ousted as king in 1948 made one of his rarely public appeareance on the occasion of the Feast of the
I. Mihály
Vágólapra másolva!
Elhunyt 96 éves korában Mihály volt román király - jelentette be kedden az egykori uralkodó családja.
Vágólapra másolva!

A volt román király daganatos betegségben és leukémiában szenvedett, Svájcban kezelték, ottani rezidenciáján érte a halál. Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt.

A volt király tavaly márciusban súlyos betegségére hivatkozva közölte, hogy "visszavonul a közélettől", és lányát, Margit "trónörökös hercegnőt" bízta meg, hogy a "korona őreként" képviselje a román királyi családot. Utoljára 2014 novemberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt.
Bár Mihály korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvendett az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

I. Mihály Forrás: AFP/Karina Knapek

A román uralkodókat eddig a Curtea de Argesen épült 16. századi kolostorban helyezték örök nyugalomra, itt azonban nincs már hely újabb kripták kialakítására, ezért 2009-ben egy új királyi kápolnát építettek a régi templom szomszédságában. Mihály tavaly elhunyt feleségét, Anna volt királynét már itt temették el.

Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a 2000-es években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.