Eljárás indul a bíró ellen, aki igazoltnak ítélte egy nő bántalmazását

2017.12.05. 20:30

Fegyelmi eljárást indított kedden a portugál Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) Joaquim Neto de Moura bíró ellen, aki hatalmas felháborodást váltott ki Portugáliában október végén kihirdetett ítéletével, amelyben egy nő ellen elkövetett erőszakcselekményt a sértett állítólagos házasságtörésére hivatkozva igazoltnak ítélt.

A CSM közleménye szerint fegyelmi eljárást indított Neto de Moura ellen "a közérdek védelmét és fenntartását szolgáló funkcionális feladatok megsértése" miatt, amely feladatok "kötelezik őt a közbizalom kialakítására irányuló módon való eljárásra, amelyen az igazságszolgáltatás alapul".

A legfelsőbb bírói tanács Neto de Mourán kívül fegyelmi eljárást indított az ítéletet aláíró Maria Luísa Arantes bírónő ellen is "a kötelező gondosság elmulasztása miatt". A portugál sajtó szerint a bírónő túlzott munkaterhelése miatt "csak" átfutotta az ítéletet annak aláírása előtt.

Neto de Moura ítélete hatalmas felháborodást váltott ki Portugáliában és a portugál közösségi portálokon, számos emberi jogi csoport bírálatát kiváltva. Ítéletében ugyanis a bíró "bizonyos megértést" tanúsított a volt feleségét állítólagos házasságtörése miatt megtámadó vádlott iránt, kijelentve, hogy a nő házasságtörése "nagyon súlyos sértés a férfi becsületére és méltóságára" nézve. A férfi 2015-ben az utcán egy szögekkel kivert ütővel megtámadta a nőt, vágásokat és zúzódásokat okozva testén.

Neto de Moura egyben megjegyezte, hogy a Biblia szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető, valamint egy 1886-os portugál törvényt idézett, amelynek értelmében csak jelképes büntetés szabható ki a házasságtöréssel gyanúsított feleségüket megölő férjekre.

A vádlottat 15 havi felfüggesztett börtönbüntetésre és 1750 eurós (közel 540 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték. Az ügyész a büntetést túl enyhének találta, és fellebbezett, 3 év és hat hónap elzárás kiszabását kérve a vádlottra. A fellebbviteli bíróság azonban október 11-én elutasította a kérvényét.