Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili ellen

SZAAKASVILI, Miheil
Kijev, 2017. december 5. Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök beszél támogatóihoz az ukrán parlament előtt Kijevben 2017. december 5-én, miután a kevéssel korábban őrizetbe vett politikust hívei kiszabadították egy rendőrségi kisbuszból. Az ukrán főügyészség körözést adott ki Szaakasvili ellen, akit bűnszervezetekkel való együttműködéssel vádolnak. (MTI/AP/Jevgenyij Maloletka)
Vágólapra másolva!
Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök ellen – közölte kedden Andrij Liszenko, a főügyészség sajtótitkára a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Az elfogató parancsot az ügyészség továbbította a rendőrségnek.

A tisztségviselő szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert

a politikus kedden őrizetbe vétele után megszökött abból a rendőrségi mikrobuszból, amellyel el akarták otthonából szállítani.

Szaakasvilit hívei szabadították ki az általuk körbekerített járműből. A politikus ezután támogatóival körülvéve a parlament elé vonult, a NewsOne oroszbarátnak tartott ukrán hírtelevízió becslése szerint több ezres tiltakozó tömeg előtt mondott beszédet. A tévé élőben közvetítette a megmozdulást.

Kijev, 2017. december 5. Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök beszél támogatóihoz az ukrán parlament előtt Kijevben 2017. december 5-én, miután a kevéssel korábban őrizetbe vett politikust hívei kiszabadították egy rendőrségi kisbuszból. Az ukrán főügyészség körözést adott ki Szaakasvili ellen, akit bűnszervezetekkel való együttműködéssel vádolnak. (MTI/AP/Jevgenyij Maloletka) Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Jurij Lucenko főügyész a nap folyamán a parlament plenáris ülésén kijelentette: Szaakasvilit – mivel őrizetbe vételekor megszökött – nyilvánvalóan elfogása után előzetesbe helyezi majd a bíróság.

Lucenko 24 órát adott a politikusnak, hogy önként feladja magát. A tüntetőknek pedig az üzente, gondolják át és aszerint cselekedjenek, amit a főügyészség kedden a tudomásukra hozott: konkrétan azt, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága alapján Szaakasvili kijevi utcai megmozdulásait Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök környezetéből finanszírozták.
Szaakasvili közölte, hogy egyelőre a tüntetők között marad a kijevi törvényhozás épülete előtt.