Nem kell büntetést fizetnie a tiltott gyerekmunka miatt a sztárhegedűsnek

Vágólapra másolva!
Egy bírósági döntés értelmében nem kell bírságot fizetnie a tiltott gyerekmunkával vádolt André Rieu holland sztárhegedűsnek.
Vágólapra másolva!

A világhírű hegedűművészt azért bírságolta meg a holland munkaügyi felügyelet, mert a megengedettnél későbbi időpontban is színpadon voltak gyerekkorú előadók néhány 2015-ös koncertjén.

A felügyelet eredetileg 236 ezer euró (73,2 millió forint) bírságot szabott ki, ezt később 116 ezer euróra mérsékelte, de a sztárhegedűs még ezt is abszurdnak tartotta és bírósághoz fordult.

Az ügyben hétfőn ítéletet hozó limburgi bíróság úgy találta, hogy a Rieu elleni vádak túlságosan gyenge lábakon állnak, így a jelentős bírságot eltörölte.

A modern keringő "királyaként" emlegetett hegedűművész tizenegy, 9 és 12 év közötti román pánsípművészt léptetett fel szülővárosában, Maastrichtban 2015 júliusában egy hét előadásból álló koncertsorozaton, amelyen Gheorghe Zamfir román pánsípvirtuóz volt a sztárvendége.

A munkaügyi felügyelet szerint a gyerekeket 19 óra és éjfél között dolgoztatták, pedig a holland munkaügyi törvények tiltják kiskorúak 23 óra utáni foglalkoztatását.

Rieu ügyvédje elismerte, hogy az ifjú zenészek pár percre valóban megjelentek a színpadon este 11 óra után, de azt mondta, hogy már nem dolgoztak, hanem csak üdvözölték a közönséget. André Rieu koncertjein hagyomány, hogy az előadás végén az összes fellépő színpadra lép, hogy elbúcsúzzon a közönségtől - érvelt a jogi képviselő.

A 68 éves holland hegedűvirtuóz 40 millió hanglemezt adott el, többet, mint bármely más komolyzenei előadó.