Szijjártó: A migráció súlyos biztonsági kihívást jelent

Szijjártó Péter; SZIJJARTO_Peter hivatalos latogatasa New Yorkban
New York, 2015. október 3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2015. október 3-án. MTI Fotó: KKM / Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a migráció mellett a kisebbség-, illetve magyarellenes ukrán oktatási törvényről is kifejtette nézeteit 
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozásának szünetében szerdán.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, az elefántcsontparti Abidjanban nemrégiben tartott 5. EU-Afrika csúcstalálkozón egyértelműen bebizonyosodott, hogy megalapozottak azok a nemzetközi - köztük NATO - előrejelzések, amelyek déli irányból újabb jelentős mértékű migrációs nyomással számolnak.

Európának biztonsági érdeke, hogy a dél felől érkező migrációs nyomást meg tudja állítani, amelyben a NATO-nak is szerepet kell vállalni, ugyanis az Európai Unió önmagában erre nem képes - húzta alá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a NATO tagországok külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a katonai szövetség a migrációs nyomás kezelését célzó uniós törekvéseket továbbra is támogatni fogja az Égei- és a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő misszióival, valamint hírszerzési adatokkal segíti a közös munkát az embercsempészekkel szemben. A miniszter véleménye szerint, az Afrikából érkező migrációs nyomás erősödésével a NATO flottáinak a jövőben még nagyobb szerepük lesz Európa déli határainak megvédésében.

Magyarország úgy gondolja, hogy a gazdaságélénkítő és ösztöndíjprogramok és a politikai stabilitást segítő fejlesztések mellett világossá kell tenni, hogy az eddig szabadon átjárható határokon a továbbiakban nem lesz könnyű átjönni - húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatójában kijelentette, Magyarország határozottan támogatja a katonai szövetség bővítését, ezért azt szeretné, ha a NATO ellentétes utat járna be, mint az Európai Unió, amelyben csökken a tagok száma. A Nyugat-Balkán stabilitása és a térség békéje szempontjából szükséges mind a bosnyák, mind a macedón csatlakozási folyamat felgyorsítása. Grúzia pedig minden feltételnek eleget tett annak érdekében, hogy az észak-atlanti szövetség a közeljövőben megindíthassa a tagsági akciótervet - közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm / Kovács Márton

Szijjártó az ukrán oktatási reformról is beszélt, véleménye szerint: Ukrajna éves nemzeti programjában vállalta a kisebbségi jogok tiszteletben tartását és fejlesztését, amellyel teljes mértékben ellentétes az új oktatási törvény elfogadása.
Magyarország semmiféle geopolitikai játszma oltárán nem hajlandó feláldozni a kárpátaljai magyarok érdekeit, ezért nem fogadja el, hogy az Ukrajna által okozott helyzetet a NATO elfogadja.

Ha Ukrajnának fontos, hogy helyreálljon együttműködése a NATO-val, akkor vissza kell vonnia az oktatási törvényt - hangsúlyozta alá a külgazdasági és külügyminiszter.