1,7 millió ember menekült el Kongóból az év első felében

Vágólapra másolva!
Több mint 1,7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a Kongói Demokratikus Köztársaságban csak az idei év első felében – közölte szerdán az országokon belüli migrációt figyelő központ, az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre).
Vágólapra másolva!

Az IDMC adatai szerint Kongóban nagyjából annyian váltak földönfutóvá az év első felében, január és június között, mint Irakban, Szíriában, és Jemenben összesen.

Ulrika Blom, a Norvég Menekült Tanács (NRC) kongói vezetője rámutatott, hogy immár második éve a konfliktusok és erőszaktól sújtott közép-afrikai országban van a legtöbb lakóhelyét elhagyni kényszerülő ember. A Kongói Demokratikus Köztársaságban "megaválság" van, az erőszak elől menekülők számának a növekedése messze meghaladja az említett közel-keleti országokban tapasztalható ütemet.

Az IDMC a menekülők számának növekedését a már létező és újonnan kitört fegyveres konfliktusoknak, valamint a halogatott elnökválasztás miatti erőszaknak tulajdonítja. Joseph Kaliba 2018 decemberéig halasztotta az eredetileg 2016 novemberében esedékes elnökválasztást.

Az ország Kivu, Kasai és Tanganyika tartományaiban a legrosszabb a helyzet, számtalan fegyveres csoport küzd az ország ásványkincseinek kitermelése feletti ellenőrzésért.