Megállapodtak a Brexit legfontosabb kérdéseiről

JUNCKER, Jean-Claude; MAY, Theresa
Brüsszel, 2017. december 8. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. A két vezető a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről tárgyal. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről – jelentette be közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

"Első alkalommal értünk el áttörést, sikerült méltányos, kompromisszumos megállapodásra jutni" –Juncker rámutatott, hogy ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. A két vezető a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről tárgyal. (MTI/EPA/Olivier Hoslet) Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság a bejelentéssel párhuzamosan javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, hogy sikerült elegendő előrehaladást elkönyvelni a legfőbb kérdésekben.

A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.

A sajtótájékoztatón May leszögezte, hogy

biztosítani fogják a jogait az országában élő mintegy hárommillió uniós állampolgárnak, ahogyan a bennmaradó tagállamok valamelyikében élő, nagyjából egymillió britnek is.

Elmondta továbbá, hogy nem állítják vissza a "kemény határokat" Észak-Írország és az Ír Köztársaság között, mivel sikerült olyan megoldást találniuk, amely az Egyesült Királyság "alkotmányos és gazdasági integritásának" fenntartása mellett lehetővé teszi a nyitott határok megőrzését.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Theresa May brit miniszterelnökkel történt megbeszélése után a tanács brüsszeli székházában 2017. december 8-án. Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások mielőbbi megkezdésének jóváhagyását kérte az uniós államok vezetőitől. Kijelentette, hogy az EU a bizonytalanság mérséklése érdekében kész egyeztetést kezdeni a brit javaslatokkal, de ennek megvannak a feltételei.

Hangsúlyozta:

a szigetországnak ebben az átmeneti időszakban is teljes mértékben be kell tartania az uniós jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kell tennie a költségvetési kötelezettségvállalásoknak és alá kell vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának.

Az uniós döntéshozatal ugyanakkor az átmeneti időszakban már huszonhetes körben folytatódna, abban nem vehetne részt a brit kormány – mondta Tusk a sajtótájékoztatón.

Emellett tárgyalásokat kell kezdeni arról, hogy a szigetország pontosan hogyan tervezi jövőbeli kapcsolatrendszerét az EU-val, Londonnak világossá kell tennie az elképzeléseit – mondta, hozzátéve, hogy az unió szoros partnerségre törekszik a kereskedelem, a terrorizmus és a bűnözés elleni harc, a védelem és a külpolitika terén.

– fogalmazott.

A sajtóértekezlet után Londonban nyilvánosságra hoztak egy 16 oldalas összegző dokumentumot, amely leszögezi, hogy a majdani kilépési megállapodás céljai között szerepel az uniós és a brit állampolgárok azon jogosultságainak viszonos megvédése, amelyeket az érintettek az EU-jogszabályok alapján múltbeli életviteli döntéseikkel megszereztek, vagy megszereznek egy meghatározott időpontig.

A megállapodás szövege szerint e meghatározott időpontnak egybe kell esnie a brit kilépés időpontjával.

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a kilépés ügyében felelős főtárgyalója sajtótájékoztatót tart Theresa May brit miniszterelnökkel történt megbeszélése után az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Michel Barnier bizottsági főtárgyaló arról számolt be, a kiválási egyezménynek jövő októberig meg kell lennie ahhoz, hogy időben ratifikálni is lehessen.

Elmondta, hogy az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodáshoz hasonló egyezményen fognak dolgozni, mivel a britek által támasztott alapfeltételek csak ezt teszik lehetővé.

Jelenleg lehetetlen konkrétan kiszámolni az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek összegét – vélekedett Barnier, üdvözölve a fejleményeket, ugyanakkor figyelmeztetve, hogy sok még a tennivaló.