Donald Tusk: A kötelező kvóták hatástalanok

TUSK, Donald; MAY, Theresa
Brüsszel, 2017. december 8. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Theresa May brit miniszterelnökkel történt megbeszélése után a tanács brüsszeli székházában 2017. december 8-án. Tusk kijelentette, hogy az Egyesült Királyság uniós kiválását követő esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások mielőbbi megkezdésének jóváhagyására kérte. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke arra kéri az európai uniós tagországok vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon minősítsék "hatástalannak" a kötelező menekültügyi kvótákat, és különítsenek el több pénzt a migráció kezelésére - jelentette pénteken a Politico.
Vágólapra másolva!

Tusk az uniós állam- és kormányfői találkozóra hívó levelének tervezetében azt írta, hogy "a kötelező kvóták kérdése rendkívül megosztónak, ez a megközelítés pedig hatástalannak bizonyult" - közölte a brüsszeli hírportál.

Tehát már az Európai Tanács elnöke is rá jött arra, hogy a Soros és a magyar baloldal által szorgalmazott kötelező betelepítési kvóta nem a megoldás, hanem a probléma része.

Úgy tűnik, hogy lassan az ET elfogadja a magyar álláspontot.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

míg az EU szerepe az, hogy ebben "minden lehetséges módon teljes körű támogatást nyújtson a tagországoknak" - olvasható a tervezetben a cikk szerint.

A tanács elnöke emellett úgy véli, hogy "stabil és hosszú távú finanszírozási mechanizmust" kell létrehozni a mostani ad hoc megközelítés helyett.

Szerinte ennek kell lennie a következő hétéves uniós költségvetési ciklus egyik fő prioritásának.
A migráció ügye a jövő heti EU-csúcs csütörtöki napirendjén szerepel.