Donald Tusk: A kötelező kvóták hatástalanok

2017.12.08. 14:40

Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke arra kéri az európai uniós tagországok vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon minősítsék "hatástalannak" a kötelező menekültügyi kvótákat, és különítsenek el több pénzt a migráció kezelésére - jelentette pénteken a Politico.

Tusk az uniós állam- és kormányfői találkozóra hívó levelének tervezetében azt írta, hogy "a kötelező kvóták kérdése rendkívül megosztónak, ez a megközelítés pedig hatástalannak bizonyult" - közölte a brüsszeli hírportál. 

Tehát már az Európai Tanács elnöke is rá jött arra, hogy a Soros és a magyar baloldal által szorgalmazott kötelező betelepítési kvóta nem a megoldás, hanem a probléma része. Úgy tűnik, hogy lassan az ET elfogadja a magyar álláspontot.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökeForrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Egyedül a tagállamok képesek hatékonyan kezelni a migrációs válságot, míg az EU szerepe az, hogy ebben "minden lehetséges módon teljes körű támogatást nyújtson a tagországoknak" - olvasható a tervezetben a cikk szerint.

A tanács elnöke emellett úgy véli, hogy "stabil és hosszú távú finanszírozási mechanizmust" kell létrehozni a mostani ad hoc megközelítés helyett. Szerinte ennek kell lennie a következő hétéves uniós költségvetési ciklus egyik fő prioritásának.
A migráció ügye a jövő heti EU-csúcs csütörtöki napirendjén szerepel.