Megöltek két palesztin tüntetőt izraeli katonák a Gázai övezetnél

Vágólapra másolva!
Megöltek két palesztin tüntetőt és megsebesítettek 35-öt izraeli katonák a Gázai övezet és Izrael határa mentén pénteken, ők az első halálos áldozatai a közel-keleti forrongásnak, amely amiatt tört ki, hogy Donald Trump amerikai elnök több évtizedes amerikai politikával szakítva elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
Vágólapra másolva!

A palesztin férfi halálát az izraeli hadsereg is megerősítette. Több száz palesztin égetett gumiabroncsokat és dobált köveket izraeli katonákra, akik tüzet nyitottak a zavargások két fő felbujtójára.

A palesztin egészségügyi minisztérium az egyik halálos áldozatról közölte, hogy 30 éves volt, neve Mahmúd al-Maszri. A férfi Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett. A másik halálos áldozatról egyelőre nincsenek részletek.

Az izraeli fegyveres tűzben további 35 palesztin szenvedett sebesüléseket, kettőjüknek válságos az állapota.

A palesztin területeken kirobbant erőszakos tiltakozások nem csak a Gázai övezetre korlátozódnak: Ciszjordániában is összecsapások voltak izraeli katonák és palesztin tüntetők között.

Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, több közülük fenyegető hangnemben. A Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel, vélhetően ennek hatására törtek ki az erőszakos tiltakozások a palesztin területeken.

A világ számos országában is muszlim tüntetők vonultak az utcára a pénteki ima után. Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, a vitatott hovatartozású Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban is több százas, néhol pedig több ezres tömegek tüntettek a döntés ellen.