Szlovénia pert készül indítani Horvátország ellen

Vágólapra másolva!
Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak azt mondta, Szlovénia pert készül indítani Horvátország ellen, amiért az nem tekinti kötelező érvényűnek a hágai nemzetközi döntőbíróság Szlovénia javára hozott döntését a Pirani-öböl körüli határvita ügyében.
Vágólapra másolva!

Lilijana Kotzlovic, a kormányhivatal titkára a sajtónak úgy nyilatkozott: Miro Cerar Szlovén és Andrej Plenkovic horvát kormányfő között addig nem kerül sor újabb hivatalos találkozóra, amíg nem tisztázódik az ítélet végrehatásának kérdése.

Míg Szlovénia szerint a bíróság döntése végleges és jogilag kötelező érvényű Horvátországra és Szlovéniára nézve is, addig Horvátországnak nem áll szándékában eleget tenni az abban foglaltaknak.

Horvát lapok úgy vélik, Cerar tárgyalna, mert a határvitát le akarja zárni még a parlamenti választások előtt, jövő késő tavaszig, ugyanis nem szeretné, ha az kampánytémává válna. Erjavec, Cerar kormányának második legnagyobb koalíciós partnere, a Szlovén Nyugdíjasok Pártjának (DeSUS) elnöke ugyanakkor az ítélet párbeszéd nélküli végrehajtását szorgalmazza.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a fennálló határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezésből, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.

A hágai nemzetközi döntőbíróság nemrég a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratott kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont Horvátország fennhatóság alá rendelt. Horvátország azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és kétoldalú megoldást sürget.