A brexit után is az EU szabályozná a brit gyógyszeripart

Vágólapra másolva!
A brit gyógyszer- és vegyipari szektor az Európai Unió szabályozási rendszerében szeretne maradni, ezt levélben kérték a kormánytól.
Vágólapra másolva!

A Financial Times hétfői beszámolója szerint a brit vegyipar képviseleti szervezete - Chemical Industries Association - Michael Gove környezetvédelmi miniszternek azt írta: a brit kormánynak "minden tőle telhetőt" meg kell tennie annak érdekében, hogy a szektor az EU szabályrendszerén, "vagy ahhoz nagyon közel" maradhasson a brexit után.

Az évi 50 milliárd font, vagyis 18 ezer milliárd forint értékben exportáló vegyipari szektor képviseleti szervezetének vezetője, Steve Elliott hangsúlyozta a levélben, hogy ha az ágazat kikerül az uniós szabályozási keretek közül,

egyes termékek forgalma visszaesne.

Elliott szerint az EU szabályozási rendszere korántsem tökéletes, de még mindig a legjobb mód annak biztosítására, hogy "azt autók járjanak, a repülőgépek repülhessenek, a gyógyszerek kifejthessék hatásukat" a brexit után is.

A brit gyógyszeripari szövetség - Association of the British Pharmaceutical Industry - a londoni gazdasági napilap hétfői értesülése szerint arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy az uniós vegyi- és gyógyszeripari szabályozás életfontosságú az Európai Unió és Nagy-Britannia között áramló, havi 82 millió csomagnyi gyógyszerkereskedelem fennakadás nélküli folytatódásához.

A problémát az okozza, hogy a brit kormány

az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni.

Az uniós szabályozási rendszer egyes elemeinek bizonyos mértékű megtartása mindazonáltal a múlt héten ismét felmerült lehetséges megoldásként, de egyelőre csak az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának nyitva tartásával összefüggésben.

A kilépési feltételekről London és az Európai Bizottság között pénteken létrejött előzetes megállapodás úgy fogalmaz, hogy Nagy-Britannia továbbra is garantálni kívánja a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülését Írország és Észak-Írország között, és célja az, hogy ennek módját az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerét szabályozó átfogó megállapodás határozza meg. Ha azonban nem lesz ilyen megállapodás, akkor a brit kormány az EU egységes belső piacának és vámuniójának szabályozásával "teljesen összhangban lévő" megoldásokra tesz javaslatot az Írország és Észak-Írország közötti együttműködést alátámasztó területeken.