Két hónapra 24 órás házi őrizet elrendelését kérték az ügyészek Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzóval, egykori georgiai elnökkel szemben hétfőn abban a kijevi eljárásban, amelyben a bíróságnak határoznia kell a politikus további fogva tartásának körülményeiről. A kijevi bíróság hétfőn úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök az ellene Ukrajnában indított jogi eljárás alatt.

Ezzel a bíróság elvetette az ügyészek indítványát, akik a tárgyaláson két hónapra 24 órás házi őrizet elrendelését kérték a politikussal szemben. Az ügyészségnek öt napja van fellebbezni a döntés ellen. A vád képviselői szerint a 24 órás házi őrizet megfelelő lett volna annak megakadályozására, hogy Szaakasvili az ellene indított büntetőeljárás alatt megszökjön, továbbá szavatolta volna biztonságát, és nem akadályozta volna őt a támogatóival való kapcsolattartásban sem.

Az ügyészség egyik képviselője kifejtette, hogy például skype-on vagy más formában az interneten keresztül a lakásában tartózkodva is kapcsolatot tarthatna párttársaival, és beszédeket is intézhetne a mellette tüntetőkhöz.

 

Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök beszél támogatóihoz a kijevi parlament előtt 2017. december 6-án. Az előző napon az őrizetbe vett politikust hívei kiszabadították egy rendőrségi kisbuszból.Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

A biztonságát érintően az egyik ügyész kijelentette, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Szaakasvili ellen merényletre készülnek az orosz titkosszolgálatok.
A politikust múlt pénteken vették őrizetbe az ukrán hatóságok. Szaakasvili másnap a fogdában bejelentette, hogy tiltakozásul éhségsztrájkba kezd.
Előtte múlt kedden már őrizetbe vették kijevi lakásában, azonban nem tudták fogdába szállítani, mert hívei blokád alá vonták azt a rendőrségi mikrobuszt, amelybe beültették, majd felfeszítették a jármű ajtaját és kiszabadították. Ezután a volt kormányzó gyalogosan, hívei gyűrűjében az ukrán parlamenthez vonult, ahol hívei már hetek óta sátorokkal tüntetnek, és péntek délelőttig ott tartózkodott.
A főügyészség már kedden körözést adott ki ellene, és az elfogatóparancsot továbbította a rendőrségnek. Petro Porosenko ukrán elnök július végén megfosztotta ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, akit maga nevezett ki 2015 májusában Odessza megye kormányzójává. Később azonban megromlott közöttük a viszony, főként azért, mert Szaakasvili több ízben korrupcióval vádolta meg a kijevi központi vezetést. A politikus hontalan lett, mivel kinevezésekor lemondott korábbi georgiai állampolgárságáról. A kormányzói tisztéről való távozása után ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven.
Georgiában, ahol 2004 és 2013 között államfői tisztet töltött be, hatalommal való visszaélésért már korábban eljárást indítottak, és nemzetközi körözést adtak ki ellene. Ukrajnában azzal gyanúsítják, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az országban a 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetésekkel megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics posztjáról leváltott volt ukrán elnök környezetével együttműködve. Ezt ő többször is kategorikusan cáfolta.