Szijjártó: Kijevnek végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatosan Kijevnek teljes mértékben eleget kell tennie az Európai Unió és a Velencei Bizottság elvárásainak, amennyiben komolyan gondolja az euroatlanti integrációs törekvéseit - szögezte le Szijjártó Péter hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.
Vágólapra másolva!

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

a Velencei Bizottság hétfőn közzétett állásfoglalása teljesen egyértelmű, az abban megfogalmazott mondatokat nem lehet kétféleképpen értelmezni.


Rámutatott, a dokumentumból kiderült, hogy a megfelelő megoldás az Európa Tanács alkotmányjogi szakemberekből álló testülete szerint is a jogszabály kifogásolt 7. cikkelyének módosítása lenne.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Kkm

A magyar külügyminiszter megismételte, hogy a kormánynak ebben az ügyben három elvárása van az ukrán hatóságokkal szemben:

hogy ne korlátozzák a már megszerzett jogokat, egyeztessenek az ukrajnai nemzeti kisebbségekkel, és hajtsák végre teljes egészében a Velencei Bizottság ajánlásait.


Magyarország nem tudja támogatni az ukrán törekvéseket a nemzetközi politikában, amíg nincs változás - mondta Szijjártó, aki hozzátette: reméli, hogy ez mielőbb megtörténik.

A Velencei Bizottság hétfőn tette közzé állásfoglalását az ukrán oktatási törvényről, és eszerint bár alapvetően legitimek Ukrajna törekvései, azonban indokoltak a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozásával kapcsolatos erőteljes hazai és nemzetközi bírálatok. Mint írták, a 7. cikk jelentősen különbözik a tervezettől, melyről a kisebbségek képviselőivel konzultációt folytattak, kétértelműségeket tartalmaz, továbbá nem tartalmazza a szükséges útmutatásokat az ország nemzetközi és alkotmányos kötelezettségeinek megvalósításához.


Azon rendelkezés, amely engedélyezi, hogy egyes tárgyakat az EU hivatalos nyelvein - így magyar, román, lengyel és bolgár nyelven - oktassanak, szemmel láthatóan hátrányosan különbözteti meg a legszélesebb körben használt nem államnyelven, oroszul beszélőket - hangsúlyozta a testület.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal.

Balázs Antal lelkész hittanórát tart a kárpátaljai Beregardón 2017. május 6-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A jogszabály 7. cikkelye szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyeznék, s csak az önkormányzati fenntartású iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnának majd.

Ez a bírálók szerint sérti Ukrajna alkotmányát, illetve nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit.