Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában kinevezte az Andrej Babis miniszterelnök vezette új cseh kormányt.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök a prágai várban, a Hradzsinban nevezte ki a szlovák multimilliárdos, Andrej Babis vezette új cseh kabinetet.

A szlovák származású multimilliárdos vállalkozó Andrej Babis, az új cseh miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A kormányfővel együtt 15 tagú kabinetben a miniszteri tisztségeket az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom  5 képviselője és 9 párton kívüli szakember töltik be.Babis az előző Bohuslav Sobotka (CSSD/ Cseh Szociáldemokrata Párt) vezette kormányból 5 minisztert megtartott. Közülük Martin Stropnicky korábbi védelmi miniszter lett az új külügyminiszter. Karla Slechtová, az eddigi regionális fejlesztési miniszter pedig ezentúl a védelmi tárcát fogja irányítani, míg az új pénzügyminiszter Alena Schillerová, aki eddig a tárcavezető helyettese volt. Tovább folytathatja eddigi munkáját Richard Brabec környezetvédelmi miniszter, Robert Pelikán igazságügyi - és Dan Tok közlekedési miniszter. Az új cseh kabinet szerda délután meg is tartotta első kormányülését.

Az Andrej Babis vezette új cseh kormánynak egy hónapja van arra, hogy elnyerje a prágai törvényhozás jóváhagyását. Szakértők szerint biztos, hogy a 200 fős alsóház jelenleg nem szavazna bizalmat a Babis-kabinetnek.