Több millió köbméternyivel esett vissza a gázszállítás az osztrák robbanás miatt

gázrobbanás Ausztria
This picture taken on December 12, 2017 shows Austria's main gas pipeline hub at Baumgarten, Eastern Vienna, where an explosion rocked the site. The Kronen-Zeitung daily reported on its website that 60 people were hurt and that several fire brigades from the surrounding area were called. / AFP PHOTO / Tomas HULIK
Vágólapra másolva!
Az osztrák földgázelosztó terminálon kedden történt robbanás miatt 23 százalékkal, napi csaknem 200 millió köbméterrel esett vissza az Ukrajnán keresztül Szlovákiába szállított orosz földgáz mennyisége - közölte szerdán Makszim Biljavszkij, az kijevi energetikai miniszter tanácsadója az UNIAN ukrán hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

A tanácsadó hangsúlyozta, hogy az ausztriai baleset az ukrajnai felhasználók gázellátására nincs hatással, a belföldi felhasználóknak, a terveknek megfelelően,

napi 137,2 millió köbméter földgázt szállítanak.

Kiemelte, hogy az Európai Unióból Ukrajnába - visszafordított módon - szállított gáz mennyisége sem változott, napi 32,2 millió köbméter érkezik az országba.

Biljavszkij elmondta, az ukrán felhasználók

három forrásból kapnak földgázt,

saját kitermelésből, ami napi 58,1 millió köbméter, továbbá a belföldi tárolókból naponta 48,1 millió köbmétert, valamint európai uniós importból.

"Forrás: AFP/Tomas Hulik "

A szlovák határhoz közeli, baumgarteni gázelosztó terminálon kedd délelőtt történt robbanás, a rendőrség közlése szerint műszaki meghibásodás miatt.

A balesetben egy ember meghalt, 21-en megsérültek.

Biljavszij biztosított afelől, hogy amint hivatalos értesítést kapnak az európai partnerektől a gázszállítás helyreállításának lehetőségéről, Ukrajna továbbítani fogja a megrendelt mennyiséget.

Az Oroszországból érkező földgáz Ukrajnán és Szlovákián keresztül jut el a robbanás sújtotta ausztriai gázelosztóhoz, ahonnan Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba is szállítanak belőle tovább.
Szerdán reggel az osztrákok közölték, hogy helyreállították a szomszédos országokba irányuló fő tranzitvezetékeket a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon. A hálózatot üzemeltető Gas Connect Austria vezetője, Harald Stindl az ORF rádióban elmondta, hogy még kedden éjfél előtt újra üzembe helyezték a tranzitvezetékeket, amelyek teljes kapacitáson működnek.