25 év börtönre is ítélhetik a volt dél-koreai elnök barátnőjét

trial Horizontal
Csoj Szun Szil, az elnök barátnője
Vágólapra másolva!
Hatalommal való visszaélés, kényszerítés és kenőpénzek elfogadása vádjával 25 évi börtönbüntetést kért a dél-koreai ügyészség csütörtökön a posztjáról eltávolított államfő barátnőjére, bizalmasára, Csoj Szun Szilre – jelentették hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Csoj a 2016 októberében kirobbant politikai és korrupciós botrány egyik kulcsszereplője. Akkor felmerült a gyanú, hogy a semmilyen tisztséggel nem bíró barátnő befolyással van Pak Gun Hje államfő döntéseire, s ebből busás hasznot húz. Kiderült, hogy Csoj révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai óriásvállalatoktól – köztük a Samsungtól és a Hyundaitól –, s a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt.

Csoj Szun Szil, az elnök barátnője Forrás: AFP/Chung Sung-Jun

Csojt már júniusban három évi börtönre ítélték egy perben, amiért kapcsolataival visszaélve elintézte, hogy lánya bejusson az ország egyik legpatinásabb egyetemére.

Az ítéletet novemberben másodfokon megerősítették.

A most elkezdődött perben várhatóan januárban hirdetnek ítéletet. A kormány 126,2 milliárd von (több mint 30 milliárd forint) értékű vagyonelkobzást és pénzbüntetést kér a bíróságtól.

Pak Gun Hje volt elnököt külön eljárásban vonják felelősségre, és az AFP hírügynökség szerint az ügyészség várhatóan számára is legalább 25 évi börtönbüntetést kér majd.