Az embercsempészet megfékezése a megoldás a migrációs válságra

2017.12.14. 15:12

Andrej Babis szerint az EU-nak fokoznia kell a fellépését az embercsempészek ellen, Robert Fico álláspontja pedig az, hogy hiba lenne az uniós migrációs politika konszenzus nélküli reformja. A cseh miniszterelnök és a szlovák kormányfő az uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója előtt előtt nyilatkoztak Brüsszelben.

Nem jelentenek megoldást a kötelező európai uniós menekültügyi kvóták a migrációs válságra, elsősorban az embercsempész-hálózatok elleni fellépést kellene megerősíteni – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, röviddel az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozója előtt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Rövid sajtóértekezletén Babis hangsúlyozta, hogy a líbiai határvédelem anyagi támogatása, amelyről a visegrádi országok vezetői megállapodtak, "illeszkedik kormányának stratégiájába, miszerint Európán kívül kell kezelni a bevándorlási válságot".

A probléma megoldását a harc jelenti a migrációs maffia ellen, mely egy jobb jövő hamis ígéretével eurómilliárdokat keres azon, hogy elégedetlen embereket hoz Európába– fogalmazott.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Jelenleg nincs konszenzus az Európai Unió migrációs politikájának reformját illetően, és "nagy hiba" lenne ennek hiányában is végigvinni a folyamatot, amely megosztaná a tagországok egységet – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő.

Fico beszélt a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról, amelyről a visegrádi országok vezetői megállapodtak, és kiemelte, "ennek rendkívül egyszerű az üzenete, meg akarjuk mutatni, hogy a szolidaritás elve olyasmi, amelyet teljes mértékben tiszteletben tartunk".

A migrációs válság kérdéséről szólva pedig leszögezte:nem emberi jog a beutazás az Európai Unióba, az EU-nak meg kell védenie magát.