Pakisztánban betiltották Soros alapítványát

Soros György
Soros György
Vágólapra másolva!
Pakisztánban tegnap betiltottak 10 külföldi finanszírozású szervezetet, köztük segélyszervezeteket és a bevándorláspárti üzletember Nyílt Társadalom Alapítványát is.
Vágólapra másolva!

Az iszlámábádi vezetés a nemzetközi nem kormányzati szerveket (NGO) azzal vádolja, hogy a tevékenységüket az elmúlt években kémkedés álcázására használták fel - írja a brit Reuter hírügynökség.

Egyre több országban kezdenek rájönni arra, hogy Soros „segélyszervezetei" valójában milyen hátsó szándékkal működnek.

Januárban mintegy tucatnyi nő és emberi jogi csoport tevékenységét állították le.

Soros György, a "nagylelkű filantróp" Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A Pakisztáni Humanitárius Fórum 63 külföldi szerveztet képvisel, ebből azonban 10 (NGO) nem regisztrált a Belügyminisztériumnál és ezért tiltották őket ki. Ezek közé tartozik a magyar származású tőzsdespekuláns alapítványa is.

Saba Khattak, aki a helyi Soros-féle Nyílt Társadalom igazgatója, meglepődött a döntésen és csalódottságát fejezte ki, de biztos benne, hogy megtalálják a helyzetre a megoldást. A belügy eddig azonban nem válaszolt a megkeresésükre.

Amerikai gazdájától 2005 óta egyéként 37 millió dollárt kapott, tehát érthető, hogy miért akar mielőbbi megoldást.

A Reuters szerint 60 napon belül le kell állítsák a tevékenységüket ezek az NGO-ok.

Összesen 139 nem kormányzati, külföldről finanszírozott szervezet nyújtott be regisztrációs kérelmet, amiből 72 még jóváhagyásra vár.

A kérelmek elutasításáról nincsenek információk.

Az ActionAid nevű segélyszervezet regisztrációja még folyamatban van, az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres) kérelmét pozitívan bírálták el, bár az afgán határ menti tevékenységüket felfüggesztették.

A Mentsék Meg a Gyerekeket (Save the Children) nevű NGO tagjait viszont kiutasították az országból, mert állítólag együttműködtek a CIA-val, ők ezt persze tagadják, idézi fel a hírügynökség.