Vonattal ütközött egy francia iskolabusz, többen meghaltak

Franciaország, iskolabusz, vonat
A France Bleu által közreadott képen mentőegységek dolgoznak a baleset helyszínén, ahol egy középiskolásokat szállító busz vonattal ütközött egy vasúti átjáróban a délnyugat-franciaországi Millasnál 2017. december 14-én. Négy diák azonnal szörnyet halt, tizenkilencen megsérültek, többen életveszélyesen.
Vágólapra másolva!
Franciaország déli részén, Perpignan közelében ütközött egy iskolabusz és egy vonat, legalább négyen meghaltak.
Vágólapra másolva!

Az Express szerint legalább négy gyerek meghalt, miután az iskolabusz, amin utaztak, összeütközött egy vonattal. Többen életveszélyesen megsérültek.

A BBC azt írja, 11 és 15 év közötti gyerekek utaztak a buszon, az MTI szerint 13 és 17 év közöttiek.

A baleset délután 4 órakor történt egy vasúti átkelőhelynél, ahol már korábban is történtek balesetek. A buszon 25-en utaztak.

Forrás: MTI/AP/France Bleu/Matthieu Ferri

Philippe Vignes, Pyrénées-Orientales megye prefektusa kora esti sajtótájékoztatóján azt mondta, 24-en sérültek meg, köztük 21-en a buszon utazó fiatalok, hárman pedig a vonat utasai, valamennyiüket a környékbeli kórházakba szállították, legtöbbjüket a baleset helyszínétől 18 kilométerre található Perpignanba.

Az SNCF állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonat a busz hátsó részével ütközött. Azt is mondták, hogy a vonat normális, óránként 80 kilométeres sebességgel érkezett az automatizált vasúti átkelőhelyhez, ahol a jelzőberendezés és a két sorompó is elvileg működött.

Szemtanúk szerint a busz kettészakadt az ütközéstől, a vonat pedig kisiklott.

A rendőrök, a tűzoltók és a mentők is a helyszínen vannak, a súlyos sérülteket mentőhelikopterrel viszik kórházba.

Szakértői feltételezések szerint elképzelhető, hogy valamilyen technikai probléma történt és a busz beszorult a két sorompó közé, vagy pedig a sofőr figyelmetlensége is okozhatta a balesetet.

Franciaországban mintegy 16 ezer automatizált vasúti átkelőhely található, amelyeknél évente mintegy húszan vesztik életüket hasonló jellegű balesetekben.

Édouard Philippe miniszterelnök, Guillaume Pepy, az SNCF elnöke és Élisabeth Borne közlekedési miniszter elindult a helyszínre. A tárcavezető a Twitteren "mély együttérzését" fejezte ki.