Mi legyen az Iszlám Állam ellen harcoló félkatonai csoportokkal?

Ali al-Sistani
This undated photo shows leading Iraqi Shiite Muslim cleric Grand Ayatollah Ali al-Sistani. Sistani called a halt 23 January 2004 to anti-coalition demonstrations in Iraq until the United Nations decides whether direct elections can be held, his representative Sheikh Abdel Mahdi al-Karbalai said at Friday prayers in the holy city of Karbala said. It is "vital today to wait until the United States and the UN clarify their positions on the election procedure to choose the nature of the next Iraqi government and the fundamental law", Karbalai said. Iraq's fundamental law, to be drafted by the interim Governing Council and the coalition, will set out the scope of the transitional government scheduled to be in place by end-June. Karbalai said the plea for no demonstrations was issued through the Marjaiya, the highest Shiite religious authority in Iraq. AFP PHOTO/HO / AFP PHOTO / HO
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam (IÁ) szunnita terrorszervezet elleni harcban jelentős szerepet vállaló iraki síita félkatonai csoportoknak az iraki biztonsági erőkbe történő beolvasztását szorgalmazta Ali asz-Szisztáni, Irak legbefolyásosabb síita vallási vezetője a közép-iraki Kerbalában tartott pénteki imán.
Vágólapra másolva!

A nagyajatolláh egy képviselőjén keresztül azt üzente, hogy minden fegyvert, amelyet az IÁ elleni harcban használtak, az iraki kormány ellenőrzése alá kell rendelni.

Ali asz-Szisztáni, Irak nagyajatolláhja Forrás: AFP

Az ő álláspontja megegyezik Haider al-Abádi iraki miniszterelnökével, aki meg akarja akadályozni, hogy - a széles körben elterjedt vélemény szerint iráni befolyás alatt álló - a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita milícia parancsnokai

visszaéljenek az IÁ elleni harcok során szerzett kiterjedt befolyásukkal a jövő év májusi választások idején.

Ali asz-Szisztáni annak a fatvának (vallási rendeletnek) a megalkotója, amely felszólította az irakiakat arra, hogy önkéntesen csatlakozzanak az IÁ elleni harchoz röviddel azután, hogy a kormányerők összeomlottak a dzsihadisták támadásaitól.

Abdulmehdi al-Karbalai sejk, a nagyatolláh képviselője közölte:

A biztonsági erőket támogatniuk kell azoknak, akik hozzájárultak a dzsihadisták legyőzéséhez - mondta. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a harcosoknak be kell olvadniuk a hivatalos és alkotmányos szervekbe.

Irak szunnita politikusai többször felszólították Abádit arra, hogy oszlassa fel a Hasd es-Saabit, amelyet kegyetlenkedésekkel, visszaélésekkel, és azzal vádolnak, hogy

lényegében Teheránnak, nem Bagdadnak jelentenek.

Hádi al-Amiri, az egyik legnagyobb síita milícia, a Badr Brigádok vezetője és Kaisz al-Kazali, az Igaz Emberek Ligája nevű fegyveres szervezet vezetője a héten jelentették be, hogy milíciájukat al-Abádi irányítása alá helyezik. A két Irán támogatású milícia a Hasd es-Saabi ernyőszervezetének tagja.

A Reuters hírügynökség szerint

a két síita vezető azzal, hogy szétválasztották szervezeteik fegyveres és politikai szárnyát, lehetővé válhat számukra az, hogy induljanak a választásokon.

A bagdadi parlament tavaly fogadott el egy törvényt, amely elismerte a Hasd es-Saabit külön katonai egységként, amely az iraki kormányfőnek tartozik felelősséggel.