A lelki egyensúly és az örök szerelem szigete

2017.12.19. 14:23
CiprusForrás: Bujtás Merdzsán

Cipruson biztosan nem marad éhesen

Ha már a szigeten járunk és megéhezünk, érdemes a különböző tavernákat felkeresni. Ciprus gasztronómiája elég vegyesnek mondható, megjelennek benne a török, a görög és a keleti konyha ízei is. A legjobb választás természetesen a többi görög szigethez hasonlóan itt is az úgynevezett meze, hiszen ez nemcsak pénztárcabarát megoldás, de az is biztos, hogy nem maradunk éhesen. A meze tulajdonképpen egy többfogásos ebéd vagy vacsora. Elengedhetetlen eleme a görög saláta és a pita, minden mennyiségben, hozzá az előételnek szánt krémek, mint a humusz, a talaturi - ami tulajdonképpen a ciprusiak tzatzikijének is felfogható - és a tahini. A turista lévén, hogy nem tudja mi vár még rá, általában már ezzel jól lakik, viszont a java csak ezután jön.

Az ételek csak jönnek és jönnekForrás: Bujtás Merdzsán

Különböző húsok érkeznek az asztalra, ami már így is csurig van, ez lehet disznó, bárány vagy hal, különböző kolbászkák, attól függ, hol és milyen mezet rendelünk, és a moussaka is szinte biztosan az asztalra kerül. Hozzá érkezik köretnek sült burgonya, kuszkusz, különböző grillezett zöldségek és a ciprusiak sajtja, a halloumi, - ez juh- és kecsketej keverékéből készül - amit egyszerűen képtelenség megunni. Majd levezetőnek egy kis gyümölcs és a különböző desszertek, baklava például. A desszertnél többször elhangzott a „juj, ennek tusfürdő íze van" jelmondat, de aggodalomra nincs ok, ez csak rózsavíz, vagy ennek valamivel koncentráltabb változata. Az étkezések után érdemes megkóstolni a ciprusi kávét is, ami igen erősnek mondható. A csésze alján maradt zaccból egyébként jósolni is szoktak.

Jó borok, szép tájForrás: Bujtás Merdzsán

Cipruson érdemes az étkezések előtt, közben, után meglátogatni néhány helyi bortermelőt. A ciprusiak értik a dolgukat, a szigeten több mint 5000 éve készítenek borokat. Sok házban a tetőről lógnak le a szőlőfürtök, itt aztán tényleg komolyan űzik ezt a mesterséget, és számos finom bort kóstolhatunk. Ciprus egyik sajátja például a Commandaria, ez egy sűrű, vörös desszertbor. A borok és a kávé mellett pedig szintén kóstolásra érdemes a helyi pálinka, a Zivania, mely egy – a miénkhez is hasonló – 45 fokos tönkölypálinka. Az ételek és italok mellé természetesen jár az autentikus görög muzsika is.

Ciprusi szőlőForrás: Bujtás Merdzsán

Édességekből sincs hiány a szigeten. A legkülönbféle édességekkel találkozhatunk itt. Például ilyen a Soutzoukos, más néven mustkolbász, mely a moustalevria nevű sűrű, krémes keverékből készül. Ennek lényege, hogy a keveréket kevés liszttel besűrített, főtt szőlőmustból főzik, melyet rózsavízzel, fahéjjal és mézgával ízesítenek. A mandulákat egy különleges zsinórra fűzik fel és ezt mártják bele a moustalevriába, ezután pedig a füzért szárítják. Ezt a folyamatot addig csinálják, amíg a lerakódott rétegek egy hosszú, kolbászszerű roládot nem alkotnak. Nagyon furcsa íze van. Egyébként a ciprusiak a rózsából szinte bármit el tudnak készíteni, a rózsavíz szinte minden desszertben megjelenik, de készül belőle csokoládé, gyetya, kozmetikai termékek, és tényleg bármi, amit el tudunk képzelni.

Ha nem szereti a meleget: Troodos hegység

Van egy jó hírünk azok számára, akik nem szeretik a forróságot és a tengerpart gondolatát is unják már. Nem véletlenül mondják, hogy Ciprus egész évben látogatható, ez így is van. A Troodos hegység kitűnő hely arra, hogy az ember elmeneküljön a nyári hónapokban a forróság elől, ugyanis jelentősen hűvösebb a levegő itt, mint a sziget többi részén. Ha szerencsénk van, a nagyon kevés számban élő muflonnal is találkozhatunk. A hegységben lehetőség van kerékpáros túrákra is, de ha a téli hónapokban jövünk, akkor a síelésre is lehetőséget nyújt a hegység. Mi Platres-ben, a hegység egyik aprócska, mindössze 75 lakosával bíró faluban szálltunk meg egy éjszakára egy igazán családias hotelben, ahol a madarak csicsergése, a festői őszi táj és meleg kandalló fogadott. A hotel üzemeltetője saját maga termeszti a zöldségeket és tyúkjai tojását használja a reggeli elkészítéséhez. Igazán jó úti cél lehet azok számára Platres, akik elbújnának a hegyekben egy meghitt, romantikus utazás keretében.

Kellemes az idő a hegyekbenForrás: Bujtás Merdzsán

A sziget legmagasabb pontja is a Troodos hegységben található, az Olympos csúcs, ami 1952 méter magas. A hegyi víz bátran fogyasztható a csapból is. A hegységben túrázni is lehet, meglátogathatjuk a gyönyörű Caledonia vízesést, mely Ciprus egyik legnagyobb vízesése. Az erdőben a vízeséshez tartva a friss levegő teljesen felfrissíti az embert, a kis patak csobogása a lábunk mellett, az erdő színei csak úgy beégnek az agyunkba.

A hegység térségében további három faluba látogattunk el; Omodosba, Pelendribe és Agrosba. Ez az útvonal tele van bizánci kincsekkel, templomok, szentélyek és kolostorok önmagában többnapos programlehetőséget kínálnak. Már ránézésre is árad a kultúra és a történelem, akármerre nézünk. Pelendriben például ismét egy UNESCO világörökségre bukkanhatunk, egy bizánci templom várja a látogatókat itt. Külön érdekesség volt, hogy a templomot körbevette a rozmaring és a fákon csüngő gránátalma. A faluturizmus egészen magával ragadó, a helyiek hihetetlenül barátságosak, a legtöbben nagyon jól beszélnek angolul is, és igazán családias szálláshelyekre is bukkanhatunk.

A kisebb falvak teljesen magával ragadják az embertForrás: Bujtás Merdzsán

Istenek és a macskák, vagy a macskák az istenek?

Aki Ciprusra látogat, semmiképp ne lepődjön meg azon, hogy úton-útfélen macskákba botlik. Itt a macska ugyanolyan lakosa a szigetnek, mint az emberek, viszont jó hír, hogy egyik sem fog odamenni kaját kéregetni. Minden macska jóllakott és barátságos. Csupán egy kis simogatásra vágynak, de annak viszont nagyon örülnek.

A macskák itt tették be először a lábukat Európába. A történet – és mára már leletek is bizonyítják – szerint, 9500 évvel ezelőtt érkeztek a macskák Ciprus szigetére. A legenda úgy szól, hogy az időszámításunk előtt épült Szent Miklós kolostor környékén hemzsegtek a mérges kígyók. Szent Heléna, Nagy Konstantin császár édesanyja ezért úgy döntött, 1000 macskát hoz a szigetre hajókon Palesztinából és Egyiptomból. A macskák el is űzték a kígyókat, és azóta is a sziget büszke lakói. A ciprusiak egyébként két fajta cicát is a magukénak tartanak, így hát az egyik fajta az Aphrodité, a másik pedig a Szent Heléna nevet kapta. Így lett Ciprus a macskák szigete.

Istenek és macskákForrás: Bujtás Merdzsán

Cikkünk a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines közreműködésével készült.

Előző
  • 1
  • 2
Következő