Királysággá válik Románia?

Margit román királyi hercegnő
LUXEMBOURG - OCTOBER 19: (NO SALES, NO ARCHIVE) In this handout image provided by the Grand-Ducal Court of Luxembourg, Princess Margarita of Romania and Crown Prince Alexander II of Serbia attend a Gala dinner for the wedding of Prince Guillaume of Luxembourg and Countess Stephanie de Lannoy at the Grand-ducal Palace on October 19, 2012 in Luxembourg, Luxembourg. The 30-year old hereditary Grand Duke of Luxembourg is the last hereditary Prince in Europe to get married, marrying his 28-year old Belgian Countess bride in a lavish 2-day ceremony. (Photo by Grand-Ducal Court of Luxembourg via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A román kormánykoalíció tagjai, a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) már jövőben népszvazást kezdeményezhetnek arról, hogy Románia újra alkotmányos monarchia legyen, írja az Adevarul.
Vágólapra másolva!

A népszavazási kezdeményezésről Niculae Bădălău, a Szociáldemokrata Párt végrehajtó elnöke nyilatkozott ma. Szerinte a román nemzetet meg kellene kérdezni arról, hogy királyságot vagy köztársaságot szeretne-e a jövőben.

A referendumot az államformáról már 2018-ban megtarthatják.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének, valamint a szenátusnak az elnöke, Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő azon a véleményen van, hogy a monarchia visszaállítása pozitív lépés lenne, mert egy alkotmányos uralkodó nem lehetne a politika játékszere és szimbolizálhatná az ország egységét. Mihai Tudose miniszterelnök viszont azt nyilatkozta, hogy ő még mindig köztársaságpárti.

Călin Popescu Tăriceanu, volt kormányfő támogatja a referendumot az államformáról Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A látszólag morbid népszavazási kezdeményezés három okra vezethető vissza.

I. Mihály román király szombati temetésé alkalmából

40 ezer ember vonult ki az utcára, monarchiapárti és rendszerellenes jelszavakat skandálva.

A helyi sajtó Mihály halála óta arról ír, hogy a királyság időszaka volt az ország történetének a legjobb periódusa, és az uralkodók – ellentétben a mai kor román politikusaival – tényleg az embereket szolgálták és nem kizárólag a saját meggazdagodásukat tartották szem előtt.

A második ok az, hogy várhatóan a mai nap folyamán fogják megszavazni az Egyesült Államok és az Európai Unió által sokat kritizált igazságügyi törvények módosítását, ami ellen a tegnap is tüntettek, így erről a kényes belpolitikai témáról el lehet terelni a figyelmet.

A harmadik dolog azonban a legfontosabb.

A Szociáldemokrata Párt 2000 óta nem nyert államelnök választást,

így ha valami csoda folytán helyre lehetne állítani a királyság intézményét, akkor a 2019-es köztársasági elnökválasztást nem is kelle megrendezni. Ezzel az aktussal a román szocialisták valamelyest tudnák semlegesíteni a jobboldali Klaus Iohannis elnököt.

Mivel Románia félprezidenciális köztársaság, ezért ott az államfőnek valós hatalma van, lényegében egyenrangú a kormányfővel.

Mihálynak 5 lánya van, vélhetően a legidősebb, Margit hercegnő lehetne az ország "királynője".

Margit lesz Románia királynője? Forrás: Getty Images/Christian Aschman

A királyság visszaállítására az esélyek természetesen csekélyek, az ötlet az utóbbi 27 évben többször is felmerült, de realitása igazából soha sem volt.