Szabadlábon védekezhet a terrorpropagandával vádolt német újságíró

2017.12.18. 14:09

Szabadlábon védekezhet az a német állampolgárságú újságírónő, aki ellen terrorszervezeti tagság és terrorpropaganda miatt folyik peres eljárás Törökországban.

A felette ítélkező isztambuli bíróság hétfőn az ügyészség kérésére úgy döntött, hogy Mesale Tolu és öt állítólagos bűntársa az ítélethirdetésig szabadlábon védekezhet – jelentették hírügynökségek az eljáráson részt vevő megfigyelőkre hivatkozva. Tolu nem hagyhatja el az országot, és hetente egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

Az újságíróként és tolmácsként dolgozó Mesale Tolu egyike annak a 18 személynek, akit azzal vádolnak, hogy propagandatevékenységet végzett Törökország Marxista-Leninista Kommunista Pártja (MLKP) számára, és tagja is a szervezetnek. Tolu húszéves börtönbüntetésre számíthat elmarasztaló ítélet esetén.

Az újságírónő visszautasította a vádakat, és kifogásolta, hogy hónapokon át ítélet nélkül tartották fogva. A 33 éves Mesale Tolut április 30-án vette őrizetbe a török terrorelhárítás a lakásában. A fordító május 6. óta az isztambuli női fogdában raboskodik.

Az ulmi születésű nő az Etha (Etkin Haber Ajansi) nevű baloldali hírügynökségnek dolgozott fordítóként, és 2007-ben kapta meg a német állampolgárságot.

Berlin és Ankara amúgy is feszült viszonyát tovább élezte az újságírónő és még egy tucatnyi német állampolgár őrizetbe vétele a tavalyi júliusi puccskísérlet után indított tisztogatások idején, amelyek során 55 ezer embert vettek őrizetbe, és több mint 140 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásukból. Berlin elítélte és bírálta a török hatósági intézkedéseket, Ankara viszont azzal vádolta Németországot, hogy elnéző a "terroristákkal", kurd szakadároknak és állítólagos puccsistáknak nyújt menedéket.

A sajtószabadság védelmével foglalkozó P24 portál szerint Törökországban 170 újságírót tartanak fogva. Törökország a 155. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet listáján, amely 180 országot állított sorrendbe a sajtószabadság érvényesülése szerint.