Őrizetbe vettek négy embert terrorizmus miatt Angliában

2017.12.19. 14:01

A rendőrségi tájékoztatás szerint három férfit az észak-angliai Sheffieldben, egyet a közeli Chesterfieldben tartóztattak le.

A területileg illetékes északkelet-angliai terrorelhárító rendőrségi szolgálat - Counter Terrorism Policing North East - beszámolója szerint az összehangolt akció tervezett volt és előzetes hírszerzési tevékenységre alapult. A szolgálat szerint mindazokat sikerült elfognia, akiket ebben az ügyben kerestek.

Az őrizetbe vételek után öt helyen volt házkutatás, és a chesterfieldi helyszínre a brit hadsereg tűzszerészei is kivonultak. A környéket a rendőrség elővigyázatossági okokból kiürítette.

A helyi lakosok közül többen arról számoltak be, hogy a rajtaütések kezdetén robbanásszerű zajok hallatszottak, de a keddi rendőrségi tájékoztatás szerint robbanás nem történt, a zajt az a módszer keltette, amelyet a terrorellenes osztagok használtak a behatoláshoz az őrizetbe vettek lakásaiba. A rendőrség azt nem részletezte, hogy mi volt ez a módszer.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője a minap arról tájékoztatta a brit kormányt, hogy a biztonsági szolgálatoknak kilenc nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását sikerült megakadályozniuk az idén.

Andrew Parker, az MI5 vezetőjeForrás: AFP/-

Amber Rudd belügyminiszter annyit mondott: az elhárítószolgálatok jelenleg "ötszáznál jóval több" aktív terrorellenes nyomozást folytatnak, és a vizsgálatok keretében háromezer olyan embert figyelnek, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot.