Zárószakaszába léphet Stefan Wyszynski bíboros, lengyel prímás (1901-1981) 1983-ben kezdeményezett boldoggá avatási pere, miután Ferenc pápa megállapította, hogy Wyszynski bíboros "hősiesen gyakorolta a keresztény erényeket" - jelentette kedden a hivatalos vatikáni közleményre hivatkozva a lengyel sajtó.

A kommunista diktatúrával szemben ellenálló, Lengyelországban az évezred bíborosának nevezett Wyszynski boldoggá avatási eljárásának otthoni része tavaly novemberben ért véget, azóta a vatikáni Szentté Avatási Ügyek Kongregációja vizsgálja az ügyet.

A zárószakasz során még egy, a néhai bíboros égi közbenjárására történt csodát kell megállapítani. Ez ügyben jelenleg egy 19 évesen meggyógyult lengyel lány esetét vizsgálja a Szentszék. Amennyiben az orvosi szakértők, majd a bíborosok hitelesen tanúsítják, hogy a természetes módon nem gyógyulhatott meg, a pápa megerősíti a boldoggá avatás jogosultságát, és dönt ennek időpontjáról.

Wyszynski tevékenysége és életútja, leginkább Mindszentyéhez hasonlítható a magyar történelemben. A hazai egyházakkal ellentétben azonban a lengyelországi katolikus közösséget még a legendás bíboros halála után sem sikerült megtörni.

Wyszynskit 1924-ben szentelték pappá, majd 1946-ban püspökké. Az 1944-es varsói felkelés idején a lengyel szabadságharcosok egyik plébánosaként szolgált. XII. Piusz pápa 1948-ban nevezte ki lengyel prímássá.

Stefan Wyszynski, lengyel bíborosForrás: CAF / AFP

Az 50-es években egyre erősebbé váló egyházüldözések közepette Wyszynski elérte a lengyel püspöki kar és az államhatalom közötti kiegyezés tető alá hozását. Ez lehetővé tette az egyházi iskolák működését, valamint a kórházakban és a börtönökben a lelkipásztorok szolgálatát törvényes körülmények között.

1953 elején bíborosi címet kapott a Vatikántól. Ugyanezen év szeptemberében a kommunista belbiztonság letartóztatta, koncepciós pert akartak indítani vele szemben, ez azonban meghiúsult.

Fogságában Wyszynski a nemzet lelki megújulását célzó nagyszabású lelkipásztori programon kezdett gondolkodni, konspirációs úton terjesztett kezdeményezésére Lengyelországot 1956 augusztusában a czestochowai kegyhelyen Szűz Mária oltalmába ajánlották.

1956 októberében nyerte vissza szabadságát, a Lengyel Egyesült Munkáspárt első titkára, Boleslaw Bierut, "a lengyel Sztálin" halálát követő politikai enyhülés során. A Varsóba visszatért prímás folytatta a lengyelországi kereszténység felvételének 1000. évfordulójához kapcsolódó, 1966-ban tetőző lelkipásztori programját.

Részt vett a 2. Vatikáni Zsinat munkálataiban, és 1965-ben egyik aláírója volt a kölcsönös kiengesztelődésre felhívó levélnek, amelyet a zsinaton jelen lévő lengyel püspökök a német egyházi vezetőknek adtak át. 1981 júliusában bekövetkezett halála után a varsói székesegyházban helyezték örök nyugalomra.