Japán felkészül egy újabb észak-koreai támadásra

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta kedden a japán kormány az Aegis Ashore nevű amerikai rakétavédelmi rendszer földi egységeinek telepítését a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Japán az egyre nagyobb észak-koreai fenyegetésre válaszul döntött az újabb rendszer telepítése mellett. Tokió szerint az észak-koreai fenyegetés új szakaszba lépett, s minden eddiginél nagyobb és közvetlenebb veszélyt jelent.

Az Aegis Ashore egységeit az ország két részébe telepítik, így a rendszer

a szigetek egész területét képes lesz lefedni.

Japán jelenleg Patriot légvédelmi és rakétaelhárító rakétákkal rendelkezik, s az Aegis rendszer hajóról indítható rakétáiból is vásárolt már az Egyesült Államoktól. A védelmi tárca szerint viszont a hajóknak néha vissza kell térniük bázisaikra, s ezért csak a szárazföldre telepített Aegis Ashore rendszerrel lesz teljes

"napi 24 órás" a szigetország rakétavédelme.

A rendszer kiépítése mindazonáltal várhatóan még évekig tart majd, mert még a szerződést sem írták alá. Az Aegis Ashore telepítése akár 200 milliárd jent, vagyis körülbelül 470 milliárd forintot is felemészthet.

Japán a következő költségvetési évben csaknem 5,2 billió jent, átszámítva 12,2 billió forintot tervez védelmi kiadásokra fordítani. A védelmi miniszter a közelmúltban arról is beszélt, hogy Tokió 900 kilométeres hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek vásárlását is tervezi az Egyesült Államoktól.
Phenjan az elmúlt hónapokban két ballisztikus rakétát is átlőtt Japán fölött, s azt ígérte, kész "elsüllyeszteni" az országot.