Legkevesebb három ember meghalt a Washington állambeli DuPont városánál, az Egyesült Államokban, egy hétfő reggeli vasúti balesetben. Egy autópálya feletti hídon kisiklott egy szerelvény, és a kocsik az úttestre zuhantak. Szövetségi tisztségviselők hétfő este hivatalosan megerősítették, hogy a vonat óránként 130 kilométeres gyorsasággal haladt, miközben azon a szakaszon 50 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség.

A vonat Seattle-ből tartott az Oregon állambeli Portlandbe egy teljesen új, aznap először használt pályán, amelyet azért építettek meg egy régi pályával nagyjából párhuzamosan, hogy tehermentesítsék annak forgalmát, és rövidebb legyen a menetidő. Az automata sebességblokkoló berendezés azonban egyelőre nem működött ezen az ívelt szakaszon.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a mozdonyvezető manuálisan miért nem csökkentette a sebességet az előírtnak megfelelően.

A vonat az I5-ös autópálya egyik felüljáróján siklott ki egyelőre ismeretlen okból. A szerencsétlenségben hárman meghaltakForrás: MTI/EPA/Washington State Patrol

A nyilvánosságra hozott adatokból az derült ki, hogy a vonat az utolsó mért ponton, 400 méterrel a baleset előtt

óránkénti 130 kilométeres sebességgel haladt, az autópálya fölötti íven viszont a legnagyobb megengedett sebesség alig 50 kilométer óránként.

Értesülések szerint a 14 vagonból 13 siklott ki, a szerencsétlenség következtében pedig a felüljáró alatti autópályán két nyerges vontató és öt autó is balesetet szenvedett.

Az Amtrak közlése szerint a vonaton legalább 78 utas és öttagú személyzet tartózkodott. Összesen több mint száz ember sérült meg, több mint hetven sérültet kórházba kellett szállítani, közülük tíznek súlyos az állapota.