Aláírták a lengyel-brit biztonságpolitikai és védelmi megállapodást

MORAWIECKI, Mateusz; MAY, Theresa
Varsó, 2017. december 21. Mateusz Morawiecki lengyel (j) és Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Varsóban 2017. december 21-én. (MTI/EPA/Rafal Guz)
Vágólapra másolva!
Theresa May brit és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelenlétében aláírták csütörtökön Varsóban a Nagy-Britannia és Lengyelország védelmi és a biztonságpolitikai együttműködéséről kötött megállapodást.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki lengyel-brit kormányközi egyeztetés során a dokumentumot Antoni Macierewicz lengyel és Gavin Williamson brit védelmi miniszter látta el kézjegyével. Ezt követően May a Morawieckivel közösen megtartott sajtóértekezleten rámutatott:

az Egyesült Királyság eddig csak egy európai országgal, Franciaországgal kötött hasonló megállapodást.

Elmondta: a dokumentum a védelem, az információcsere, a technológiák, a közös hadgyakorlatok és a beruházások témaköreit foglalja magában. Az együttműködés az orosz dezinformáció elleni harcra is vonatkozik a közép-európai térségben. May nyugtalanítónak nevezte a Kreml "arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy fegyverré változtassa a információkat".

Morawiecki leszögezte, a két ország a Brexitet követően a NATO-n belül is folytatni fogja együttműködését. Az Európai Unióból (EU) való brit kilépéssel a NATO politikai értelemben is még fontosabb együttműködési platformmá válik.

Mateusz Morawiecki lengyel és Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Varsóban 2017. december 21-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz

A lengyel kormányfő fontosnak nevezte, hogy a Brexit "lehetőleg problémamentes kilépéshez vezessen", amely után sok területen még magasabb szinten folytatódhat az együttműködés.

A London által szorgalmazott EU-brit szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki elmondta, hogy szeretné, ha e téren a kapcsolatokat "minél nagyobb fokú kohézió" jellemezné. Reméli, hogy a német és francia partnerek is "minél konstruktívabb megoldásra" törekednek ez ügyben.

Megállapította: Lengyelország és az Egyesült Királyság "nagyon hasonló hullámokon sugároz" a menekültügyi kérdésekben is, egyetértenek abban, hogy különbséget kell tenni "az Európán kívülről az EU-ba migráló munkavállalók és a valódi menekültek" között, és hogy fontos a helyszíni segítségnyújtás.

A brit szigeteken élő több mint egy millió lengyel állampolgárra vonatkozóan Morawiecki elmondta: e témában Varsó és London "közel állnak a kompromisszum-kötéshez".

May e vonatkozásban "a brit társadalom fontos elemének" nevezte a lengyeleket.

– hangsúlyozta. Olyan megegyezésre törekedett eddig is az EU-val, amely garantálja majd a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogait.

Az előző nap Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7-es cikke alapján kezdeményezett eljárásra vonatkozó újságírói kérdésre reagálva, May leszögezte: az alkotmányjogi kérdések az érintett országok belügyei. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy "az EU-ban, Európában meg vagyunk győződve a jogállamiság fontosságáról", és örvendetesnek nevezte, hogy Morawiecki kilátásba helyezte a párbeszéd folytatását az EB képviselőivel. Reményét fejezte ki, hogy e tárgyalások majd "kielégítő megegyezéshez" vezetnek.

A lengyel-brit kormányközi egyeztetést először tavaly novemberben tartották meg Londonban. Varsóban csütörtökön a brit kormányfőn és a védelmi miniszteren kívül Boris Johnson külügy-, Amber Rudd belügy-, Philip Hammond pénzügyminiszter, valamint Greg Clark üzleti, energia és ipari stratégia minisztere tárgyalt lengyel kollégájával.