Amerika fegyvereket ad el Ukrajnának

ukrajnai függetlenség napi katonai parádé
3176872 08/24/2017 A parade to mark Independence Day in Kiev. (Image provided by a third party. For editorial use only. Archiving, commercial use or advertising is prohibited). Mikhail Palinchak/President of the Ukraine Press-Service
Vágólapra másolva!
Exportengedélyt hagyott jóvá az amerikai külügyminisztérium bizonyos élet kioltására alkalmas könnyű- és kézifegyverek Ukrajnának történő eladása érdekében - jelentette be Heather Nauert külügyi szóvivő helyi idő szerint szerdán Washingtonban.
Vágólapra másolva!

A tárca feljegyzéseiből látható, hogy Ukrajna kis mennyiségben többször is vásárolt ezekből a típusú fegyverekből már a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt kirobbant konfliktus 2014-es kezdete előtt és után is.

Nauert szerint

hanem csak lehetővé teszik Ukrajnának, hogy amerikai gyártóktól vásároljon. Az amerikai fegyvereket forgalmazó vállalatok közvetlen értékesítés céljából bármikor kérhetnek exportengedélyt a külügyminisztériumtól, ezeket a tárca egyenként vizsgálja meg - mondta a szóvivő.

Kijev, Ukrajna fővárosa Forrás: AFP/Sputnik/Mikhail Palinchak

Az előző két kormányzati ciklus alatt az amerikai kormány ugyanígy jóváhagyott exportengedélyeket Ukrajna számára, tehát ebben semmi újdonság nincs - fogalmazott a külügyi szóvivő.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő így reagált a hírre: "Az amerikai fegyverszállítás ismét felhevítheti azoknak a nacionalistáknak az amúgy is forró fejét, aki csak arra törekednek, hogy

megint erőszakot alkalmazzanak a Donyec-medencében és újraindítsák a vérontást".

A Kreml szóvivője szerint Moszkva álláspontja változatlan a lehetséges amerikai fegyverszállítással kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy Washingtonban egyelőre hivatalosan cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint ilyen szállítások előkészítése folyik.