A kubai parlament két hónappal meghosszabbította a törvényhozási időszakot

Raul Castro, kubai elnök
Vágólapra másolva!
A kubai parlament csütörtökön két hónappal meghosszabbította az eredetileg jövő februárban lejáró jelenlegi parlamenti ciklust, amelynek letelte után Raúl Castro államfő várhatóan távozik a hivatalából.
Vágólapra másolva!

A hatalom átadása "történelmi jelentőségű", utána csaknem hat évtizede először nem valamelyik Castro fivér áll majd a kommunista vezetésű Kuba élén.

A forradalom 1959-es győzelme után ugyanis négy évtizedig Fidel Castro, majd öccse, Raúl Castro irányította a karibi szigetországot. Kubában az államfőt a parlament választja, ezért a következő törvényhozási választásokat nagy várakozás előzi meg.

A havannai parlament csütörtökön úgy döntött, az eredetileg jövő február 24-én lejáró jelenlegi parlamenti ciklust jövő április 19-ig meghosszabbítja, és általános választásokat tartanak. A szigetország legfőbb döntéshozó testületének számító Államtanács által javasolt intézkedést az Irma hurrikán pusztításai nyomán szeptemberben kihirdetett "rendkívüli helyzetre" hivatkozva fogadták el. A trópusi ciklon tíz ember életét követelte, és milliós nagyságrendű károkat okozott Kubában. Egyes kubai megfigyelők viszont úgy vélik, inkább a hatalomátadás stabilitásának szavatolása áll a döntés hátterében.

Raul Castro Forrás: AFP/Omara Garcia Medero

Az önkormányzati, regionális és általános választásokat magában foglaló választási folyamat november 26-án kezdődött meg, és a hivatalos adatok szerint 7,6 millió ember vett benne részt. A választási folyamat első részét, az eredetileg októberre kitűzött önkormányzati választásokat korábban hasonló indok miatt szintén elhalasztották egy hónappal. A kubai parlament csütörtöki, az idén második és egyben utolsó plenáris ülésén jóváhagyott intézkedés értelmében a tartományi közgyűlések időszakát (a választási folyamat következő szintje) is elhalasztják március 25-ig. Később az első folyamatban megválasztott küldöttek közül kerül ki a parlamenti képviselőjelöltek egy része.

A kubai alkotmány értelmében egy törvényhozási időszakot csakis "magának a parlamentnek a jóváhagyásával" lehet meghosszabbítani "háború esetén, vagy egyéb rendkívüli, a választások szabályos megtartását akadályozó körülmények miatt".

Habár hivatalosan nem erősítették meg,

az elemzők szerint Castrót első elnökhelyettese, Miguel Díaz-Canel fogja váltani tisztségében.

Ez utóbbi már a kubai forradalom után született és a Castro fivéreknél kevésbé karizmatikus személyiségnek tartják.