Minden korábbinál több japán rótta le tiszteletét a 84 éves Akihito császár születésnapja alkalmából a tokiói császári palotánál. Az 1989 óta trónon lévő uralkodó december elején jelentette be, hogy 2019. április 30-án átadja tisztségét legidősebb fiának, Naruhito hercegnek.

A császár születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep, ezen a napon a császári palota is nyitva áll a nagyközönség előtt. Az idei volt az első császári születésnap, amióta Akihito bejelentette lemondási szándékát. Az őt köszöntők kezükben japán zászlókkal integettek az erkélyen felesége és a császári család több tagja kíséretében megjelenő Akihito császárnak. A reggeli tömegben majdnem 46 ezren voltak, ez volt Akihito 29 éves uralkodása alatt a legnépesebb születésnap.

Akihito japán császár a felesége, Micsiko császárné, valamint a fiuk, Naruhito trónörökös herceg jelenlétében üdvözli az őt köszöntő alattvalókatForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Ezen a hideg napon gondolataim azokhoz szállnak, akik a tájfunoktól és heves esőzésektől szenvedtek, valamint a nagy kelet-japáni földrengés áldozataihoz, akiknek továbbra is nehéz az életük" – mondta a császár, a 2011-es földrengésre és szökőárra utalva, amelyben tízezrek haltak meg és kényszerültek otthonuk elhagyására az ország keleti partvidékén.

Ünneplő alattvalók köszöntik a tokiói császári palota erkélyén családjával megjelenő Akihito japán császárt a 84. születésnapjánForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Micsiko császárnéval együtt Akihito uralkodásának nagy részét az apja, Hirohito nevében vívott második világháború örökségének felszámolásával és a szerencsétlenségek, így a fukusimai atombalesetet is okozó 2011-es földrengés áldozatainak vigasztalásával töltötte. Akihito, aki tavaly szívműtéten esett át és prosztatarákkal is kezelték, tavaly közölte, attól tart, hogy magas kora miatt nem tudja ellátni uralkodói kötelességét. A háború után elfogadott alkotmány nem teszi lehetővé a császár lemondását, idén viszont ezt lehetővé tévő törvényt fogadott el a parlament.

Akihito japán császár beszél az őt köszöntő alattvalókhoz a tokiói császári palota erkélyérőlForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Terjedőben van, hogy a hagyományos tisztségeket sem élethossziglan viselik, nem egy élete utolsó szakaszában járó, betegségekkel küzdő embertől várják el az uralkodással járó terhek viselését. Elég csak XVI. Benedek pápa lemondására gondolni, vagy például arra, hogy 2013-ban Beatrix holland királynő átadta a trónt legidősebb fiának. A híresztelések szerint a most 91 éves II. Erzsébet sem akar haláláig uralkodni, sőt az is elképzelhető, hogy nem 1948-ban született fia, Károly herceg követi a trónon, hanem unokája, az 1982-ben született Vilmos.