A drogkartellek lőterévé vált Mexikó

Horizontal An empty 7.62mm case shot with an assault rifle remains near the place where Mexican journalist Candido Rios was killed yesterday afternoon in front of a petrol station in Hueyapan de Ocampo, Veracruz state, Mexico on August 23, 2017. 
Rios, wh
Rend helyett káosz
Vágólapra másolva!
2017 volt a legvéresebb az elmúlt 20 évben Mexikóban: hivatalos adatok szerint novemberig 23 101 emberölést jegyeztek fel.
Vágólapra másolva!

A hatóságok által húsz éve vezetett statisztikák szerint ebben az időszakban volt a legmagasabb az emberölések száma - derül ki a helyi idő szerint pénteken közzétett adatokból.
Ez a szám magasabb a 2011. évi statisztikánál is, amelyet korábban 22 409 emberöléssel a legvéresebb évnek tekintettek.

Csak november hónapban 2212 emberölést regisztráltak Mexikóban. Októberben ez a szám rekordmagas, 2380 - volt.

Rend helyett káosz Forrás: AFP/Victoria Razo

A drogkartellek leszámolásaitól eddig megkímélt térségek - mint a külföldi turisták körében igen népszerű Baja California Sur szövetségi állam - példa nélküli erőszakhullámot éltek át.
Amióta Felipe Calderón elnök (2006-2012) bevetette a hadsereget a kábítószer-kereskedők elleni háborújába, az erőszak jelentősen megnövekedett Mexikóban.

A mexikói állam katonai művelete során több drogkartell főnökét is letartóztatták, de a lépés a bűnszervezetek feldarabolódásához és az erőszak fokozódásához vezetett az országban - vélik szakértők.