Karácsonykor szabadon engedhetik az Iránban bebörtönzött brit-iráni nőt

Vágólapra másolva!
Férje szerint két héten belül, de akár már karácsony másnapján szabadon engedhetik a Teheránban bebörtönzött brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t, akinek ügye az elmúlt hónapokban heves belpolitikai viharokat kavart Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója tavaly áprilisban utazott Iránba kislányával családlátogatásra.

Amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték,

és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva. A kislányt sem engedték vissza Nagy-Britanniába, ő azóta nagyszüleinél lakik Teheránban.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe sorsát feszült figyelem kíséri Nagy-Britanniában és világszerte, különösen azóta, hogy nemrégiben ismét bíróság elé állították, ezúttal az iráni rendszer elleni propaganda terjesztése címén.

E fejlemény közvetlen előzményeként Boris Johnson brit külügyminiszter a londoni alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán azt mondta,

tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe újságírói tanfolyamot tartott Iránban.

Johnson e kijelentésével gyakorlatilag megcáfolta a család és a munkáltató egybehangzó álláspontját, amely szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba.

Londoni sajtóértesülések szerint a brit külügyminiszter alsóházi kijelentése után

akár tíz évre is meghosszabbíthatták volna

Nazanin Zaghari-Ratcliffe börtönbüntetését.

Johnson a kijelentései által Nagy-Britanniában kavart hatalmas belpolitikai vihar és közfelháborodás nyomán bocsánatot kért Nazanin Zaghari-Ratcliffe-től és családjától, és elismerte, hogy a külügyi bizottság meghallgatásán "egyértelműbben" is fogalmazhatott volna, mert az általa használt szavak "alkalmasak voltak a félremagyarázásra".

A brit külügyminiszter ezután ellátogatott Teheránba, ahol tárgyalt az iráni külügyminiszterrel és az államfővel. A látogatásról kiadott hivatalos közlemények nem tartalmaztak konkrétumokat Nazanin Zaghari-Ratcliffe ügyéről, de a húsz hónapja bebörtönzött nő férje, Richard Ratcliffe vasárnap a BBC rádiónak azt mondta, feleségét felkereste ügyvédje a börtönben, és arról tájékoztatta, hogy

várhatóan két héten belül szabadon engedik.

Richard Ratcliffe szerint felesége vasárnap még a börtönben volt, vagyis "a legjobb esetben holnap (hétfőn) szabadulhat". Feleségének karácsony másnapján van a 39. születésnapja, így abban is reménykednek, hogy addigra kint lesz.

Ratcliffe már a múlt héten is olyan értesülést közölt, hogy felesége büntetésének letöltése előtt szabadulhat, ezt azonban az iráni igazságügyi hatóságok nem sokkal később cáfolták, azzal az érvvel, hogy még hátravan a második büntetőeljárás.

Richard Ratcliffe azt is mondta, nincs nyoma annak, hogy újabb bírósági eljárás lenne folyamatban. Ő a telefon mellett ül, és minden pillanatban várja a hírt felesége szabadulásáról.

Bírálóan szólt Boris Johnsonról, de szerinte a brit külügyminiszter közbenjárása "kritikus fontosságú" volt, és javította felesége kilátásait.