Ismét misézhettek az iraki Moszul Szent Pál templomában

2017.12.24. 15:05

Karácsony alkalmából ismét misét mutattak be az iraki Moszul Szent Pál templomában vasárnap. 2013 óta első ízben azóta, hogy idén júliusban, kilenc hónapos véres harcok nyomán, a várost felszabadították az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet uralma alól.

A háború nyomait magán viselő épületben Louis Sako káldeus patriárka arra szólította fel híveinek tucatjait, hogy imádkozzanak a békéért és a stabilitásért Irakban és a világban.

A templom harcokban keletkezett sérüléseit fenyőkkel, gyertyákkal takarták el, míg az ablakok üvegeit fehér szövettel pótolták.

A keresztény hívők soraiban muzulmánok is voltak, de jelen voltak a helyi hatóságok és a katonai intézmények képviselői is.

Az épülethez jelentős számú biztonsági erőt vezényeltek, páncélozott és katonai járművekkel megerősítve, de így volt ez az észak-iraki város más vallási szenthelyein is.

Moszuli városkép 2017. februárjában, amikor az iraki kormányerők megkezdték az ország második legnagyobb városának visszafoglalását az Iszlám Állam dzsihadistáitól. A moszuli bombázások közel 500 polgári áldozatot követeltek.Forrás: MTI/EPA/-

Egy keresztény hívő, Farkád Malko azt mondta, hogy ez a mise a keresztény élet újraindulása szempontjából fontos Moszulban, Irak második legnagyobb városában és a régióban, ahol jelentős lélekszámú keresztény kisebbség él.

A térségbeli keresztények jelentős része 2014 nyarán elmenekült a dzsihadisták elől, akik Irak és Szíria területén megalakították kalifátusukat, amelynek az iraki Moszul volt a fővárosa egészen idén júliusig.