A dél-koreai országegyesítési minisztérium előrejelzése szerint Észak-Korea jövőre nyitott lesz arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea törekedni fog arra 2018-ban, hogy tárgyaljon az Egyesült Államokkal, miközben továbbra is ragaszkodni fog ahhoz, hogy atomhatalomként ismertesse el magát - állt az országegyesítési minisztérium jelentésében. A tárca arról nem közölt részleteket, hogy mire alapozza optimista előrejelzését.

A szöuli védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy különleges katonai alakulatot hoznak létre az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetés elhárítása céljából.

Múlt pénteken az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa egyhangúan újabb szankciókat szavazott meg Észak-Koreával szemben. Az új intézkedések értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. A kínai vámhivatal kedden közzétett adataiból kiderült, hogy novemberben Kína egyáltalán nem exportált olajipari termékeket Észak-Koreába, amivel Peking még az ENSZ által elrendelt szankciókon is túltett.

Kim Dzsongun, észak-koreai diktátorForrás: AFP/KCNA

A Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap egy kormányzati tisztségviselőtől úgy értesült, hogy Phenjan a közeljövőben egy kamerával és kommunikációs berendezésekkel felszerelt műhold fellövésére készül. Szakértők szerint a műhold az észak-koreai ballisztikusrakéta-technológia fejlesztését segítené, és ebből adódóan ENSZ-határozatok rendelkezéseibe ütközne.