Több munkanélküli migráns lesz Németországban

Illegális bevándorlás - Németország, migráns
Tízezrek vannak úton
Vágólapra másolva!
Jövőre is tovább emelkedik az állástalan migránsok száma Németországban, de a munkába állók száma is növekedik majd. Ezt mondta egy keddi interjúban a szövetségi munkaügyi hivatal vezetője.
Vágólapra másolva!

Detlef Scheele elmondta, hogy az idén 75 ezer fővel 195 ezerre emelkedett a teljes állásban foglalkoztatott migránsok száma. Hasonló mértékű növekedés jövőre is lehetséges, mert a gazdasági fellendülés miatt sok új állás lesz, köztük olyan egyszerű, kisegítői feladatokból álló munkahelyek is, amelyek betöltésében elsősorban a hiányos szakmai képzettséggel és csekély nyelvtudással rendelkezők jöhetnek szóba.

Jelenleg hetente nagyjából 2000 munkanélküli menedékkérő migráns talál állást, és az idén nagyjából 9500 fiatal menekültet vettek fel ipari tanulónak a duális képzés rendszerében.

Ezek "elég jó számok, de nem változtatnak azon, hogy a hozzánk érkezett emberek száma nagyon magas",

mondta a BA elnöke német hírportálokon idézett interjújában, kiemelve, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy türelem kell a migránsok munkaerőpiaci beilleszkedéséhez.

Forrás: MTI/EPA/Angelika Warmuth

Hozzátette, hogy jövőre a regisztrált munkanélküli migránsok száma is emelkedik majd, mert az integrációs és nyelvi képzést befejezők közül sokan nem tudnak rögtön elhelyezkedni. Az állástalanok számának növekedéséről nem adott konkrét előrejelzést. Számszerű adatokat csak a ügynökség kutatóintézetének előrejelzéséből lehet kiolvasni, ami szerint jövőre

a regisztrált munkanélküliek számának csökkenése 60 ezerrel nagyobb lenne, ha nem lennének migránsok a munkaerőpiacon.

Ezzel kapcsolatban a városi és települési önkormányzatok szövetségének vezetője, Gerd Landsberg egy hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy a 195 ezer teljes állásban foglalkoztatott, társadalombiztosítási járulékot fizető migránsra 600 ezer olyan menekült jut, aki a szociális támogatás leggyakoribb formájában, az úgynevezett Hartz IV segélyben részesül, azaz munkanélküli, vagy olyan állása van, amelyben nem keres eleget ahhoz, hogy jövedelem-kiegészítő támogatás nélkül megéljen.

Az ilyen helyzetben lévők száma egy év alatt 200 ezerrel növekedett.

A 11 ezer önkormányzatot összefogó független érdekképviselet vezetője szerint irányváltásra van szükség a menekültek munkaerőpiaci integrációjában.

Pozitív példaként említette a dániai gyakorlatot, amelynek lényege, hogy nem egymás után, hanem párhuzamosan folytatják a migránsok nyelvi képzését és bevezetését a munkaerőpiacra.

Hozzátette, hogy a vállalkozások részéről is nagyobb elkötelezettségre van szükség. Helyi szövetségekkel, az önkormányzatok, a kamarák, a duális képzés intézményei és a vállalkozások összefogásával is lehet gyorsítani a folyamatot.

Az IAB egy korábban ismertetett tanulmánya alapján Németországban a munkaerőpiaci belépés utáni első évben a migránsok csupán 10 százaléka talál munkát, főleg a nyelvtudás, az elhelyezkedéshez szükséges formális képzettség és munkatapasztalat hiánya miatt.

A nyelvtudás erősödésével és a képzettségi szint emelkedésével aztán a foglalkoztatottsági arány folyamatosan javul, 5 év alatt 50 százalékra, 15 év alatt 70 százalékra emelkedhet, vagyis a migránsok inkább "a holnapután munkavállalói" lehetnek a német munkaügyi szakértők szerint.

Németországba a migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly 280 ezer menedékkérőt regisztráltak, az idén november végéig pedig további 173 ezret. A munkaerőpiacra korlátozások nélkül csak azok léphetnek be, akik megkapják a menekült státuszt.