Nincs bizonyíték arra, hogy a Dél- és Észak-Korea által közösen működtetett keszongi ipari parkban dolgozó észak-koreaiak fizetését Phenjan az atomprogramjára fordította volna - közölte csütörtökön a dél-koreai egyesítési minisztériumának szakértői bizottsága.

A bizottság ezzel megcáfolta az előző dél-koreai elnök, a korrupciós vádakkal elítélt Pak Gun Hje kormányának állítását, miszerint az ipari parkba folyósított pénzösszegek nagy részét Phenjan saját nukleáris és rakétaprogramjára fordította volna.

Az Észak-Korea területén lévő ipari parkból több mint másfél éve, 2016 februárjában vonult ki Dél-Korea tiltakozásul Phenjan negyedik kísérleti atomrobbantása és ballisztikus rakétakísérletre ellen.
A bizottság kijelentette: a kivonulásról szóló döntést "egyoldalúan és verbálisan" hozta meg Pak Gun Hje, bármiféle egyeztetést nélkülözve az északi féllel. A szakértői panel emellett közölte azt is, hogy az előző elnök hivatala konkrétumok, és illetékesekkel való megbeszélés nélkül, dezertőrök nem feltétlenül objektív és hiteles vallomásaira alapozva tette meg a lépést egy nappal Phenjan rakétakísérletét követően. A döntés legitimitása így megkérdőjelezhető, ráadásul nehezíti a komplexum működésének újraindítását, nem beszélve arról, hogy az érintett dél-koreai vállalatoknak nem hagytak esélyt felkészülni a kivonulásra az intézkedés hirtelensége miatt - tette hozzá a panel.

Út a keszongi ipari park feléForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A keszongi ipari parkot 2004 óta működtette közösen Dél- és Észak-Korea. Az ipari övezetben 124 dél-koreai vállalat működött, több mint 54 ezer észak-koreainak adva munkát. Jobbára ruházati és háztartási termékeket állítottak elő. Az ott dolgozó 55 ezer észak-koreainak nagyjából dupláját fizették az diktatúrában élők átlagbérének, a havi 70 dollárnak (18 ezer forintnak) megfelelő összegnek.

Szöul 2016-ban februárjában függesztette fel az ipari park működését, válaszul Phenjan újabb, negyedik föld alatti kísérleti atomrobbantására és ballisztikus rakétakísérletére. Dél-Korea nyolcezer alkalmazottját hívta vissza, a gyáregységek és gyártósorok pedig észak-koreai felügyelet alatt maradtak. Észak-Korea erre elvágta a két ország kommunikációs csatornáit, és elrendelte Keszong katonai átvételét. Phenjan októberben jelentette be, hogy felújította a munkát a keszongi ipari parkban, megkezdte a termelést a Dél-Korea által hátrahagyott gyáregységekben, de nem tudni, mennyi igaz az észak-koreai rezsim állításából.