28-an haltak meg a szlovákiai hegyekben, köztük egy magyar is

Magashegyi túrák karnyújtásnyira: életre szóló élmény! Magas-Tátra Téry menedékház
Az egyik legszebb magas-tátrai túraútvonal a 2015 méteren lévő Téry menedékházhoz vezető, Ótátrafüredről induló túraút, ahonnan visszanézhetünk a csodaszép völgybe. Csak le ne térjünk a kijelölt túraútvonalról!
Vágólapra másolva!
A szlovák hegyimentők vezetője szerint a halálesetek legfőbb oka továbbra is az, hogy az emberek nem veszik komolyan a szélsőséges időjárási körülményekre történő figyelmeztetéseket, nem a kijelölt túraútvonalakat választják, és sokszor hiányos szerelésben vágnak neki a hegymászásnak, azaz alábecsülik a Magas-Tátrát.
Vágólapra másolva!

2017-ben 28-an vesztették életüket a szlovákiai hegyekben, a legtöbbjük a Magas-Tátrában.

Az áldozatok fele hazai, azaz szlovák turista, de az év elejétől 10 cseh, 3 lengyel és egy magyar állampolgár veszett oda, a legtöbb esetben a felelőtlenségük miatt.

- mondta évértékelő sajtótájékoztatóján Jozef Janiga, a Szlovák Hegyimentő Szolgálat (a HZS honlapját itt tekintheti meg) vezetője.

Az egyik legszebb magas-tátrai túraútvonal a 2015 méteren lévő Téry menedékházhoz vezető, Ótátrafüredről induló út, ahonnan visszanézhetünk a csodaszép völgybe. Csak le ne térjünk a kijelölt túraútvonalról! Fotó: Faluhelyi Fanni

Utoljára karácsony első és második napján is két-két szlovák nő és férfi szenvedett halálos sí-, vagy túrabalesetet a Magas-Tátrában.

- nyilatkozta Jozef Janiga, aki hozzátette:

Továbbra is nagy probléma, hogy a turisták túl vakmerőek, és sokszor olyan maguk által kreált túraútvonalakra indulnak nyári túrabakancsokban, előzetes bejelentkezés nélkül, ahol nem mindig van térerő, így baleset esetén még segítséget sem tudnak hívni.

A turisták sok esetben letérnek a kijelölt útvonalakról, és a szerelésük is hiányos Forrás: Turista Magazin/Mohai Kata

Az év elején volt több konkrét eset is, hogy szlovák és cseh turisták, nem tudni miért, egyszerűen letértek a kijelölt túraútvonalról, majd a hirtelen jött hóviharban eltévedtek a hegyi erdőkben, nem találtak vissza, ott rekedtek és térerő híján a zord éjszakai körülmények között megfagytak.

Egyébként idén is több mint száz esetben kellett felszállnia a HZS mentőhelikoptereinek, amelyek több száz törött végtagú sérültet szállítottak kórházba.

A szlovák hegyimentők vezetője azt is megjegyezte, hogy sok esetben a legújabb, legmodernebb, úgymond, legpuccosabb szerkókban, sífelszerelésekben feszít a turista, csak éppen nem tudja azt használni.

Az sem ritka, hogy a kevésbé tapasztalt síelő felmegy a legnehezebb, piros és fekete pályákra, így bizony sokszor töréssel végződik a kaland, szerencsére a legtöbbször csak a méregdrága síléc bánja.

Csak 2017. december 24-27e között 63-szor kellett síbalesethez riasztani a mentőket. 2014-ben ez a szám mindössze 21 volt, azaz 2/3-al kevesebb.

A napokban akár félméteres friss hó is hullhat a Magas-Tátrában, ahol közepes lavinaveszélyre figyelmeztetnek a szlovák hegyimentők. Forrás: Lantos Gábor

- tette hozzá Jozef Janiga, aki végül arra figyelmezett, hogy a következő napokban több tíz centiméteres, de egyes helyeken akár félméteres friss hó hullhat, ami elfedi az alatta lévő igen veszélyes jeges felületet.

A következő 48 órában hirtelen feltámadó hóviharokra is számítani kell, és ne feledjék, hogy az Alacsony- és Magas-Tátrában másodfokú lavinaveszélyre való figyelmeztetés van érvényben .