Kilencvenkét kakast foglalt le december elején a kambodzsai rendőrség Hun Sen miniszterelnök egyik rokonának arénáiban. A viadalra szánt állatokból a rendőrök vacsorát készítettek.

A kakasokat feltálaltuk rendőreinknek - közölte Roeun Nara, Kandal tartomány rendőrfőnöke csütörtökön. Egy tartományi bíróság korábban a szárnyasok levágását rendelte el költségkímélés és "kakasviadallal kapcsolatos illegális cselekmények megelőzése" céljából.

A közösségi platformokon mindez heves vitákat váltott ki. Egyes hozzászólásokban azt bírálták, hogy a harci kakasokat jóval keményebb büntetés érte, mint a viadalokért felelős embereket. A bíróság sikerének mérlege 2017 végén: harci kakasokkal szemben kiszabott 92 halálos ítélet - olvasható az egyik Facebook-bejegyzésben. Az interneten emellett a leölt kakasok képei is megjelentek.

IllusztrációForrás: Harkányi Árpád

Egy másik Facebook-felhasználó pedig azt firtatta, mi lett a razziákon őrizetbe vett 64 szerencsejátékos gyanúsítottal. A helyi sajtó szerint legtöbbjük rövid, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, s már szabadlábon vannak.

Ugyanakkor a több mint három évtizede hatalmon lévő Hun Sen unokaöccse, Thai Phani ellen vizsgálat indult illegális szerencsejáték szervezése miatt. Ugyan Thai Phani csak beházasodás révén rokona a kambodzsai kormányfőnek, mégis ritkaságszámba megy a befolyásos politikus családtagjai ellen indult vizsgálat.

A kakasviadalok Kambodzsában, de szinte egész Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedtek, viszont törvény tiltja a velük kapcsolatos szerencsejátékot.