Olaszország katonai missziót küld Nigerbe az embercsempészet elleni harc és az afrikai országon át Európába tartó migrációs áradat feltartóztatására - jelentette be ma évértékelő sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök.

Az olasz parlament várhatóan rövid időn belül jóváhagyja a missziót, amely korábban Irakban szolgálatot teljesítő 470 katona Nigerbe vezénylését irányozza elő.Az első 120 katona előreláthatólag márciusban indul a nyugati-afrikai országba a helyi sajtó beszámolója szerint.

 A küldetés célja a nigeri katonák kiképzése az embercsempészetet bonyolító bűnszervezetek és a különböző terrorcsoportok elleni küzdelemre.

A katonai kontingens emellett a nigeri biztonsági erőknek is segítséget fog nyújtani a határőrizeti feladatokban Niger és a vele északkeleten határos Líbia között. Líbia nyugati tengerpartja a fő kiindulópontja a főként a szubszaharai országokból a szegénység és fegyveres konfliktusok elől menekülő embereknek, akik Európába szeretnének illegális módon eljutni.

Július eleje és december közepe között csökkent a tengeren keresztül, elsősorban Líbiából Olaszországba érkező migránsok száma, miután az ENSZ által elismert líbiai kormány tisztségviselői az olasz hatóságokkal együttműködve visszaszorították az embercsempészetet a Tripolitól nyugatra fekvő Szabráta városában. Az együttműködés keretében a migránsokat pedig még a tengeren elfogják, és visszaszállítják az észak-afrikai állam területére.Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az idén december 28-ig csaknem 119 ezer embert menekítettek ki a Földközi-tenger középső medencéjében, majd szállítottak az olasz kikötőkbe.

A hagyományos évzáró sajtótájékoztatón felszólalva az olasz kormányfő azt kérte a pártoktól, hogy ne terjesszenek félelmet. "Úgy vélem, hogy az ország érdekében áll, hogy olyan választási kampánya legyen, amely a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a félelmek és az illúziók terjesztését" - mondta az olasz miniszterelnök.

Gentiloni ezután a parlament feloszlatása előtti első hivatalos lépésként Sergio Mattarella elnökkel találkozott, akivel várhatóan a jövő évi választásokról fog egyeztetni. Találkozójukat követően Mattarella összehívja az olasz parlament képviselőházainak elnökeit, majd feloszlatja a parlamentet. Gentiloni kabinetje ezután kitűzi a választások dátumát, amely az előzetes várakozások szerint március 4. lesz.